Παθήσεις

| Πηχεοκαρπική - Χέρι | Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα


Τι είναι ο Καρπιαίος Σωλήνας;

Ο καρπιαίος σωλήνας είναι μια ανατομική περιοχή που σχηματίζεται από τα οστά του καρπού, καθώς και τον εγκάρσιο σύνδεσμο που βρίσκεται στην παλαμιαία επιφάνεια του χεριού. Από τον καρπιαίο σωλήνα διέρχεται το μέσο νεύρο μαζί με τους καμπτήρες τένοντες των δακτύλων.

                                                                               

Ποιά είναι η λειτουργία του μέσου νεύρου;

Το μέσο νεύρο ελέγχει την αίσθηση στη παλαμιαία πλευρά του αντίχειρα, του δείκτη, του μέσου, καθώς και του μισού παράμεσου δακτύλου. Το μέσο νεύρο ελέγχει επίσης κινητικά τους μύες γύρω από τη βάση του αντίχειρα (αυτόχθονες μύες του θέναρος).

                                                                                

Τι εννοούμε με τον όρο Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα (ΣΚΣ);

Το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα (ΣΚΣ) είναι η πιο συχνή συμπιεστική νευροπάθεια. Μία παθολογική κατάσταση δηλαδή, κατά την οποία πιέζεται το τμήμα του μέσου νεύρου που βρίσκεται μέσα στον καρπιαίο σωλήνα.

                                                                               

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου του ΣΚΣ;

Οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες κινδύνου είναι το γυναικείο φύλο, η παχυσαρκία, η εγκυμοσύνη, ο υποθυρεοειδισμός και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Επίσης αυξημένο κίνδυνο έχουν τα άτομα που εκτελούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις του καρπού και των δακτύλων πχ , χειρισμός υπολογιστή, γράψιμο, χειρωνακτική εργασία κτλ.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα του ΣΚΣ;

Τυπικό σύμπτωμα του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα είναι το μούδιασμα (αιμωδία) στα δάκτυλα που νευρώνονται από το μέσο νεύρο, δηλαδή στον αντίχειρα, στο δείκτη, στο μέσο και στο μισό παράμεσο δάκτυλο (η μπλε περιοχή της εικόνας). Αρχικά το μούδιασμα έρχεται και παρέρχεται, ενώ κατά την εξέλιξη της πάθησης γίνεται μόνιμο. Πολύ συχνά τα μουδιάσματα συνδυάζονται με έντονο πόνο και αδυναμία στην περιοχή των δακτύλων, της παλάμης, του καρπού και του αντιβραχίου. Σε προχωρημένο στάδιο, μπορεί να παρατηρηθεί απώλεια αίσθησης στα πρώτα 3 ½ δάκτυλα και ατροφία των μυών της παλάμης (θέναρος) με αποτέλεσμα την πτώση αντικειμένων από το χέρι του ασθενούς. Οι ενοχλήσεις γενικά γίνονται εντονότερες μετά από καταπόνηση του χεριού, κατά την διάρκεια χειρωνακτικής εργασίας καθώς και κατά τις βραδινές ώρες.

 

Πως γίνεται η διάγνωση του ΣΚΣ;

Η διάγνωση τίθεται με τη σωστή κλινική εξέταση από ειδικό Ορθοπαιδικό και επιβεβαιώνεται με ηλεκτρομυογράφημα και μελέτη της ταχύτητας αγωγής των νεύρων. Η έγκαιρη διάγνωση του συνδρόμου είναι σημαντική για να προληφθούν μόνιμες βλάβες λόγω πίεσης στο μέσο νεύρο.

 

Πως αντιμετωπίζεται το ΣΚΣ συντηρητικά;

Η συντηρητική αγωγή στα αρχικά στάδια περιλαμβάνει την ανάπαυση του πάσχοντος χεριού και αποφυγή των δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν τα συμπτώματα. Επιπλέον ακινητοποίηση του καρπού σε νάρθηκα, αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή τοπική έγχυση κορτικοστεροειδών. Ακολουθεί φυσικοθεραπ           ευτική αγωγή με ασκήσεις ώστε να βελτιωθεί η λειτουργία των μυών που έχουν επηρεαστεί.

 

Πότε αντιμετωπίζεται το ΣΚΣ χειρουργικά;

Στις περιπτώσεις που τα συμπτώματα επιμένουν καθώς και στα προχωρημένα στάδια της πάθησης, η αποσυμπίεση του μέσου νεύρου με διάνοιξη του εγκαρσίου συνδέσμου αποτελεί τη θεραπεία εκλογής. Η διάνοιξη του καρπιαίου σωλήνα γίνεται υπό τοπική αναισθησία (με ή χωρίς ήπια μέθη), με μια μικρή τομή στην παλάμη του ασθενούς. Δεν χρειάζεται παραμονή στο νοσοκομείο μετά το τέλος της μικρής αυτής επέμβασης και ο ασθενής χρησιμοποιεί άμεσα το χέρι του για λεπτές κινήσεις. Τα ποσοστά επιτυχίας της χειρουργικής θεραπείας είναι πολύ υψηλά και ο πόνος εξαφανίζεται από τις πρώτες κιόλας ημέρες με τους ασθενείς να μένουν απόλυτα ικανοποιημένοι.

                                                                          

Κοινοποιήστε:


Διαβάστε επίσης