
Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας
Τι είναι το σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας;
Το Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας γνωστό και ως "Γόνατο του Δρομέα- Runner’s Knee" είναι μια αρκετά συχνή πάθηση στους αθλητές και ιδίως στους δρομείς που διανύουν μεγάλες αποστάσεις, δρομείς του στίβου ή ποδηλάτες. Συγκαταλέγεται στα σύνδρομα υπέρχρησης όταν λόγω της υπερβολικής τριβής του περιφερικού τμήματος της ταινίας, καθώς αυτή κινείται πάνω από τον έξω μηριαίο επικόνδυλο κατά την επαναλαμβανόμενη κάμψη και έκταση του γόνατος, δημιουργείται ερεθισμός της περιοχής και φλεγμονή.
Ποια είναι η ανατομία της λαγονοκνημιαίας ταινίας;
Η λαγονοκνημιαία ταινία είναι μια παχιά ταινία - περιτονία - η οποία ξεκινά κεντρικά της άρθρωσης του ισχίου από τη λαγόνια ακρολοφία και καταλήγει περιφερικά της άρθρωσης του γόνατος στην έγγυς κνήμη, την επιγονατίδα και τον τένοντα του δικέφαλου μηριαίου. Με απλά λόγια, η λαγονοκνημιαία ταινία συνδέει κατά κάποιο τρόπο το ισχίο με το γόνατο, επιτρέποντας τη στήριξη και την κίνηση. Μάλιστα, αποτελεί τη μεγαλύτερη περιτονία του ανθρωπίνου σώματος και η σωστή λειτουργία της είναι άκρως σημαντική.
Ποια είναι τα αίτια του συνδρόμου λαγονοκνημιαίας ταινίας;
Παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση του συνδρόμου είναι:
- Η Αδυναμία των μυών του ισχίου και ιδίως του μέσου γλουτιαίου
- Ο υπερπρηνισμός του άκρου ποδός που οδηγεί σε έσω στροφή της κνήμης με αποτέλεσμα την αύξηση της τάσης στην λαγονοκνημιαία ταινία
- Η ανισοσκελία
- Προϋπάρχουσα πάχυνση της λαγονοκνημιαίας ταινίας
- Λανθασμένη τεχνική τρεξίματος
- Έντονη καταπόνηση
Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου λαγονοκνημιαίας ταινίας;
Το βασικότερο σύμπτωμα του συνδρόμου λαγονοκνημιαίας ταινίας είναι ο πόνος στην εξωτερική πλευρά του γόνατος. Ο πόνος αυτός αρχικά είναι ήπιος, σποραδικός και διάχυτος. Με την πάροδο του χρόνου όμως και τη συνέχιση της δραστηριότητας γίνεται έντονος και εντοπισμένος στην περιοχή του έξω μηριαίου επικονδύλου. Συνήθως ο πόνος εκδηλώνεται αμέσως μετά το τρέξιμο ή εμφανίζεται λίγη ώρα μετά την έναρξή του. Μάλιστα, είναι πιο έντονος στην κατηφόρα, όταν δηλαδή ασκείται περισσότερη πίεση στο γόνατο. Καθώς το σύνδρομο εξελίσσεται και ο βαθμός σοβαρότητας αυξάνει, τότε μπορεί να υπάρχει πόνος και κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης.
Πώς γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου;
Η διάγνωση βασίζεται στο ιστορικό του ασθενούς και την κλινική εξέταση από έμπειρο Χειρούργο Ορθοπαιδικό.
Σε ορισμένες περιπτώσεις η διάγνωση επιβεβαιώνεται με τη διενέργεια απεικονιστικού ελέγχου με μαγνητική τομογραφία (MRI), καθώς και ακτινογραφικό έλεγχο προς αποκλεισμό άλλον παθολογικών καταστάσεων που πιθανό να προκαλούν πόνο στην έξω επιφάνεια του γόνατος.
Ποια είναι η αντιμετώπιση του συνδρόμου λαγονοκνημιαίας ταινίας;
Η αντιμετώπιση του συνδρόμου λαγονοκνημιαίας ταινίας είναι κατά κανόνα συντηρητική και περιλαμβάνει:
- Ξεκούραση
- Μείωση του όγκου των αθλητικών δραστηριοτήτων
- Παγοθεραπεία
- Χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονοδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ),
- Ειδικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας με Διατάσεις λαγονοκνημιαίας ταινίας, ενδυνάμωση των απαγωγών του ισχίου (μέσος γλουτιαίος, μικρός γλουτιαίος), βελτίωση του νευρομυϊκού ελέγχου και της ιδιοδεκτικότητας κάτω άκρων , αύξηση της έντασης της προπόνησης σταδιακά
- Τοπική έγχυση κορτικοστεροειδών παραγόντων,
- Τοπική έγχυση βιολογικών παραγόντων με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP).
Σε σπάνιες περιπτώσεις όπου η συντηρητική θεραπεία αποτυγχάνει, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση, η οποία περιλαμβάνει την απελευθέρωση κατά 2 εκ. της λαγονοκνημιαίας ταινίας στο σημείο όπου εφάπτεται στον έξω μηριαίο επικόνδυλο.