Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος

Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος

Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος


 

Η Oλική Αρθροπλαστική Γόνατος είναι η θεραπεία εκλογής όταν η άρθρωση του γόνατος έχει καταστραφεί από αρθρίτιδα ή τραυματισμό και οι μη χειρουργικές θεραπείες όπως τα φάρμακα, οι εγχύσεις και η φυσικοθεραπεία δεν είναι πλέον αποτελεσματικές. Η Ολική Αρθροπλαστική είναι μία ασφαλής και αποτελεσματική επέμβαση που ανακουφίζει από τον πόνο, διορθώνει την παραμόρφωση του γόνατος και επιτρέπει στον ασθενή να επιστρέψει στις δραστηριότητές του.

 

          Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος       Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος

Εικόνα με τα μεταλλικά εμφυτεύματα προθέσεων που αντικαθιστούν την κατεστραμμένη άρθρωση σε μια Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος (αριστερά) και σε μια Μονοδιαμερισματική Αρθροπλαστική Γόνατος (δεξιά).

 

Τη δεκατία του 1970 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος. Από τότε η εξέλιξη των χειρουργικών υλικών, εξοπλισμών και τεχνικών είναι αλματώδης ώστε σήμερα να την καθιστά ως μία από τις πλέον επιτυχημένες επεμβάσεις στην ιατρική. Περισσότερες από 600.000 επεμβάσεις Ολικής Αρθροπλαστικής πραγματοποιούνται ετησίως στις Η.Π.Α. 

 

Αν έχετε ήδη αποφασίσει να υποβληθείτε σε μια Αρθροπλαστική Γόνατος, είτε απλά διερευνάτε τις θεραπευτικές επιλογές σας, αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε περισσότερα για αυτή τη θαυμαστή επέμβαση.


 

ΑΝΑΤΟΜΙΑ
Το γόνατο είναι η μεγαλύτερη άρθρωση του σώματος και τα υγιή γόνατα είναι πολύ σημαντικά για τις περισσότερες δραστηριότητες.

                                              Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος

Φυσιολογική ανατομία γόνατος. Στο υγιές γόνατο αυτές οι δομές συνεργάζονται αρμονικά για να εξασφαλίσουν ομαλή και φυσιολογική λειτουργία και κίνηση. Αριστερά: H εικόνα του γόνατος από μπροστά. Δεξιά: H πλαϊνή άποψη από έξω.

 

Το γόνατο αποτελείται από το κατώτερο τμήμα του μηριαίου, το ανώτερο τμήμα της κνήμης, καθώς και την επιγονατίδα. Τμήματα αυτών των τριών οστών καλύπτονται από τον αρθρικό χόνδρο που προστατεύει τα οστά και βοηθά στην ομαλή μεταξύ τους κίνηση. Όλα τα υπόλοιπα τμήματα του γόνατος καλύπτονται από αρθρικό υμένα, ο οποίος παράγει υγρό που λιπαίνει τον χόνδρο και ελαττώνει τις τριβές κοντά στο "0" στο υγιές γόνατο. Οι μηνίσκοι βρίσκονται ανάμεσα στο μηρό και την κνήμη και μεταφέρουν τα φορτία ομαλά, καθώς απορροφούν τους κραδασμούς της άρθρωσης. Ισχυροί σύνδεσμοι (χιαστοί και πλάγιοι), παρέχουν σταθερότητα στην άρθρωση και οι μεγάλες μυϊκές ομάδες δίνουν δύναμη στο γόνατο.

Φυσιολογικά όλα αυτά τα στοιχεία δουλεύουν σε αρμονία. Όμως παθήσεις και τραυματισμοί μπορούν να διαταράξουν αυτήν την αρμονία και να οδηγήσουν σε πόνο, μυϊκή αδυναμία και μειωμένη λειτουργικότητα.



ΑΙΤΙΑ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ

Η κυριότερη αιτία χρόνιου πόνου και ανικανότητας του γόνατος, είναι η αρθρίτιδα.

                                                  Αίτια Αρθρίτιδας

Η οστεοαρθρίτιδα συχνά έχει σαν αποτελεσμα να τρίβετε οστό με οστό.  Αριστερά: Φθορά του έσω διαμερίσματος. Δεξιά: Φθορά και του έσω και του έξω διαμερίσματος του γονάτος από αρθρίτιδα.

 

Αν και υπάρχουν πολλοί τύποι αρθρίτιδας οι συχνότεροι είναι:

  • Οστεοαρθρίτιδα. Είναι η εξαρτώμενη από την ηλικία φθορά του χόνδρου. Συνήθως συμβαίνει σε ασθενείς πάνω από 50 ετών. Ο χόνδρος γίνεται μαλακός, φθείρεται, σπάζει και τα οστά τρίβονται μεταξύ τους προκαλώντας πόνο και δυσκαμψία.
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα. Είναι μια πάθηση στην οποία ο αρθρικός υμένας φλεγμαίνει και γίνεται παχύς. Αυτή η χρόνια φλεγμονή μπορεί να καταστρέψει τον αρθρικό χόνδρο προκαλώντας πόνο και δυσκαμψία. Είναι ο συχνότερος τύπος από μια ομάδα παθήσεων που λέγονται φλεγμονώδεις αρθρίτιδες.
  • Μετατραυματική αρθρίτιδα. Μπορεί να ακολουθήσει ενα σοβαρό τραυματισμό του γόνατος. Κατάγματα στα οστά του γόνατος ή ρήξεις των συνδέσμων και των μηνίσκων, μπορεί να οδηγήσουν με τον χρόνο σε φθορά του χόνδρου,  προκαλώντας πόνο και περιορισμό της λειτουργικότητας του γόνατος.

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ

Η αντικατάσταση του γόνατος ή Αρθροπλαστική είναι στην ουσία η αντικατάσταση των αρθρικών επιφανειών των οστών. Τα βασικά στάδια είναι τα ακόλουθα:

  1. Προετοιμασία των οστών. Οι φθαρμένες αρθρικές επιφάνειες στα άκρα των οστών του μηρού και της κνήμης αφαιρούνται μαζί με μικρό μέρος του υποκείμενου οστού.
  2. Τοποθέτηση των προθέσεων (εμφυτευμάτων). Ο χόνδρος και το οστό που έχει αφαιρεθεί αντικαθίστανται απο μεταλλικά υλικά που ξαναδημιουργούν την επιφάνεια της άρθρωσης. Τα περισσότερα μεταλλικά εμφυτεύματα του γόνατος έχουν σχεδιαστεί για να εφαρμόζονται με τη χρήση ειδικού ορθοπαιδικού τσιμέντου, το οποίο δρα σαν σταθεροποιητής μεταξύ της μεταλλικής πρόθεσης και του οστού του ασθενούς. Υπάρχουν όμως και προθέσεις που τοποθετούνται απευθείας πάνω στο οστό του ασθενούς, χωρίς να παρεμβάλλεται τσιμέντο. Τέτοιες προθέσεις προάγουν την ανάπτυξη του οστού, έτσι ώστε αυτό να εισχωρήσει σε μικρές πορώδεις εσοχές της πρόθεσης, παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο μακροχρόνια σταθερότητα.
  3. Αναδιαμόρφωση επιγονατίδας. Κάποιες φορές κρίνεται απαραίτητο να αντικατασταθεί και η αρθρική επιφάνεια της επιγονατίδας.
  4. Τοποθέτηση του πολυαιθυλενίου. Ανάμεσα στις μεταλλικές επιφάνειες του μηρού και της κνήμης παρεμβάλλεται ένα πολύ ισχυρό πλαστικό ενδιάμεσο, το πολυαιθυλένιο, το οποιό δημιουργεί μια λεία ολισθαίνουσα επιφάνεια επαφής.

 

                                    Χειρουργείο Αρθροπλστικής

Ο αρθριτικός χόνδρος (αριστερό μέρος εικόνων) και το υποκείμενο οστό έχει αφαιρεθεί και έχει γίνει αναδιαμόρφωση με μεταλλικά υλικά στον μηρό και την κνήμη (κεντρικό και δεξί μέρος εικόνων).

Αριστερά: H εικόνα ενός γόνατος με αρθρίτιδα ενός διαμερίσματος (εσω) και αντικατάστασή του με εμφύτευμα Μονοδιαμερισματικής Αρθροπλαστικής Γόνατος.
Δεξιά: H εικόνα ενός γόνατος με κατεστραμμένες και τις δύο αρθρικές επιφάνειες και αντικατάσταση τους με Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος.


 

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Στην ελάχιστα επεμβατική αρθροπλαστική γόνατος, η χειρουργική τεχνική είναι παρόμοια με την κλασική, με την διαφορά ότι υπάρχει μικρότερος τραυματισμός των μαλακών ιστών που περιβάλλουν το γόνατο. Τα τεχνητά εμφυτεύματα που χρησιμοποιούνται είναι τα ίδια με αυτά που χρησιμοποιούνται για την συμβατική Αρθροπλαστική Γόνατος. Ωστόσο, χρησιμοποιούνται ειδικά σχεδιασμένα χειρουργικά εργαλεία για την προετοιμασία του μηρού και της κνήμης καθώς και την ορθή τοποθέτηση των εμφυτευμάτων.
Με την τεχνική αυτή πραγματοποιείται μια τομή 10–15 εκατοστών, ώστε να αποφευχθούν οι σημαντικοί τραυματισμοί των ιστών.


Τα πλεονεκτήματα της Αρθροπλαστικής Γόνατος Ελάχιστης Επεμβατικότητας

  • Μικρότερη τομή δέρματος - Αποφυγή δύσμορφων μετεγχειρητικών ουλών.
  • Αποφυγή μεγάλου τραυματισμού των μυών.
  •  Άμεση ανάκτηση της κάμψης και έκτασης του γόνατος δεδομένου του ελάχιστου τραυματισμού.
  • Ελάχιστος πόνος μετεγχειρητικά
  • Ελάχιστη απώλεια αίματος
  • Ελάχιστος κίνδυνος εξαρθρήματος του γόνατος
  • Μειωμένος χρόνος νοσηλείας (συνήθως μία μέρα)
  • Γρηγορότερη αποκατάσταση. Η βάδιση του ασθενούς μπορεί να ξεκινήσει την ίδια μέρα με το χειρουργείο, ενώ η επαναφορά στις καθημερινές δραστηριότητες είναι πιο γρήγορη.

 

Η ελάχιστα επεμβατική ολική αντικατάσταση γόνατος δεν είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς. Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός θα προβεί σε ενδελεχή αξιολόγηση και θα εξετάσει διάφορους παράγοντες πριν να αποφασίσει ότι η διαδικασία είναι μια επιλογή για εσάς.

 

Οι υποψήφιοι για αυτή την τεχνική είναι οι νεότεροι, λεπτότεροι, πιο υγιείς και πιο πρόθυμοι ασθενείς να συμμετάσχουν στη διαδικασία αποκατάστασης, σε σύγκριση με τους ασθενείς που υποβάλλονται στην συμβατική χειρουργική επέμβαση.

 

Η ελάχιστα επεμβατική ολική αντικατάσταση γονάτου είναι λιγότερο κατάλληλη για ασθενείς που έχουν σημαντική παραμόρφωση της άρθρωσης του γόνατος, που είναι πολύ μυώδεις, που είναι υπέρβαροι ή που έχουν ήδη υποβληθεί σε άλλες χειρουργικές επεμβάσεις γονάτος.


 

ΕINAI H OΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΕΣΑΣ;


Η απόφαση για μια επέμβαση Ολικής Αρθροπλαστικής πρέπει να είναι κοινή απο τον ασθενή, το περιβάλλον του ασθενούς και τον θεράποντα ιατρό. Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός κάνοντας μια λεπτομερή εξέταση εκτιμά αν ο ασθενής μπορεί να επωφεληθεί από μια Αρθροπλαστική Γόνατος.

 

Πότε μια επέμβαση Αρθροπλαστικής έχει ένδειξη;

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός συνιστά μια Αρθροπλαστική Γόνατος. Οι ασθενείς που συχνά επωφελούνται από μια τέτοια επέμβαση έχουν:

  • Σοβαρό πόνο στο γόνατο ή/και δυσκαμψία που  περιορίζει τις καθημερινές δραστηριότητες, περιλαμβάνοντας το περπάτημα, το ανέβασμα σκάλας και το κάθισμα σε καρέκλα. Συχνά οι ασθενείς χρειάζονται βοήθεια από κάποια πατερίτσα ή μπαστούνι.
  • Σημαντικό ή σοβαρό πόνο ηρεμίας και ανάπαυσης κατά τη μέρα ή και τη νύχτα.
  • Σοβαρή παραμόρφωση, κύρτωση του γόνατος.
  • Χρόνια φλεγμονή που δεν ανταποκρίνεται στην ανάπαυση και τη φαρμακευτική αγωγή.
  • Αποτυχία βελτίωσης με άλλες θεραπείες, φάρμακα, εγχύσεις και φυσικοθεραπειες.

                                                                  Επέμβαση Αρθροπλαστικής

Αρθρίτιδα αριστερού γόνατος με σοβαρή παραμόρφωση σε βλαισότητα. Αριστερά: H παραμόρφωση πριν το χειρουργείο. Δεξιά: H διόρθωση αμέσως μετά από μια επέμβαση Ολικής Αρθροπλαστικής Γόνατος. (Φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο του ιατρού Αβραμίδη Γρηγόριου).

 


Ποιοί είναι υποψήφιοι για χειρουργείο;

Δεν υπάρχουν απόλυτοι περιορισμοί ηλικίας ή βάρους για μια επέμβαση Ολικής Αρθροπλαστικής Γόνατος.
Η ένδειξη για το χειρουργείο βασίζεται στον πόνο και την ανικανότητα που παρουσιάζει ο ασθενής και όχι στην ηλικία του ασθενούς.

Οι περισσότεροι ασθενείς που υποβάλλονται σε μια Αρθροπλαστική Γόνατος είναι μεταξύ 50 και 80 ετών, αλλά κάθε περίπτωση κρίνεται από τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό ξεχωριστά. Η Ολική Αρθροπλαστική εφαρμόζεται με επιτυχία σε ολες τις ηλικίες από ασθενείς με Νεανική ή Μετατραυματική αρθρίτιδα μέχρι πολύ ηλικιωμένους με εκφυλιστική αρθρίτιδα.


Αξιολόγηση από τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό.

Η αξιολόγηση περιλαμβάνει τις εξής παραμέτρους: 

  • Τη γενική κατάσταση υγείας του ασθενούς, τη συννοσηρότητα, τη χρήση φαρμάκων καθώς και το επίπεδο πόνου και λειτουργικότητας.
  • Τη φυσική εξέταση του ασθενούς. Με άλλα λόγια, ο έλεγχος της κίνησης του γόνατος, της σταθερότητας, της δύναμης και της παραμόρφωσης.
  • Τις ακτινογραφίες γόνατος. Υπάρχουν ειδικές λήψεις αναλογα με την περίπτωση που βοηθούν να καθοριστεί η έκταση της βλάβης και της παραμόρφωσης.
  • Άλλα τεστ όπως εξετάσεις αίματος ή πιο ειδικές απεικονιστικές εξετάσεις, όπως αξονική ή μαγνητική τομογραφία, οι οποίες απαιτούνται κάποιες φορές.

 

Ο Ορθοπαιδικός συγκεντρώνει όλα αυτά τα αποτελέσματα και συζητά με τον ασθενή κατά πόσο η Ολική Αρθροπλαστική είναι η καλύτερη μέθοδος για να ανακουφίσει τον πόνο και να βελτιώσει τη λειτουργικότητα του ασθενούς. Επίσης άλλες θεραπευτικές επιλογές, όπως φάρμακα, εγχύσεις, φυσικοθεραπεία και άλλες επεμβάσεις συζητούνται.
Επιπλεόν ο Ορθοπαιδικός εξηγεί τους πιθανούς κινδύνους και τις επιπλοκές μιας Αρθροπλαστικής που σχετίζονται με την επέμβαση ή προκύπτουν με τα χρόνια.

 

                                                          Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος

Αριστερά:  Aκτινογραφία ενός φυσιολογικού γόνατος , όπου ο χώρος μεταξύ των οστών δηλώνει ενα φυσιολογικό χόνδρο (βέλη).
Δεξιά: Ακτινογραφία ενός γόνατος που έχει γίνει κυρτό από την αρθρίτιδα, όπου φαίνεται η σοβαρή απώλεια του διαστήματος της άρθρωσης (βέλη).


 

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΝΤΑΣ ΝΑ  ΥΠΟΒΛΗΘΕΙΤΕ ΣΕ ΜΙΑ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ

 

Ρεαλιστικές προσδοκίες

Ενας σημαντικός παράγοντας στην οριστική απόφαση να κάνετε μια Αρθροπλαστικη Γόνατος ειναι να κατανοήσετε τι μπορεί να κάνει αυτή η επέμβαση και τι όχι. Περισσότερο από το 90% των ανθρώπων μετά απο μια αντικατάσταση γόνατος εμφανίζουν δραματική μείωση στον πόνο του γόνατος και σημαντική βελτίωση στην ικανότητα να πραγματοποιούν τις κοινές καθημερινές δραστηριότητες. 

Με την φυσιολογική χρήση και δραστηριότητα σε κάθε Αρθροπλαστική Γόνατος ξεκινά να φθείρετε το πλαστικό ενδιάμεσο, πολυαιθυλένιο. Πολύ έντονη δραστηριότητα ή μεγάλο σωματικό βάρος μπορεί να επιταχύνει αυτή τη φθορά και να χαλαρώσει πιο γρήγορα μια Ολική Αρθροπλαστική. Ετσί ειναι καλό να αποφεύγετε δραστηριότητες και αθλήματα που έχουν έντονους κραδασμούς και πρόσκρουση όπως άλματα και τρέξιμο για την υπόλοιπη ζωή σας μετά την επέμβαση.


Ρεαλιστικές δραστηριότητες μετά απο μια Ολική Αρθροπλαστική είναι η κολύμβηση, το ποδήλατο, το απεριόριστο περπάτημα, η πεζοπορία, η οδήγηση, ο χορός και άλλα σπορ με μικρούς κραδασμούς.


Ωστόσο η πρόοδος της τεχνολογίας έχει βοηθήσει στην βελτίωση των υλικών αυτών, ώστε να είναι ακόμα ισχυρότερα και να αντέχουν για περισσότερα χρόνια και σε μεγαλύτερα επίπεδα δραστηριότητας. Συμπερασματικά, ασθενείς που είναι νέοι και  δραστήριοι μπορούν να ωφεληθούν από νέες τεχνολογίες, καθώς η πιθανότητα της φθοράς του εμφυτεύματος μειώνεται σημαντικα και με αυτό τον τρόπο, η Ολικη Αρθροπλαστική σας μπορεί να αντέξει για πολλά χρόνια.

                                                             Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος


 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ


Προεγχειρητικος Ελεγχος

Οι ασθενείς υποβάλλονται πάντα σε προεγχειρητικό έλεγχο μερικές μέρες πριν την επέμβαση, με σκοπό να γίνουν οι απαιτούμενες εξετάσεις, να ελεγχθεί ο ασθενής για πιθανα προβλήματα υγείας, ώστε η επέμβαση να πραγματοποιηθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια. Ο προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει τη λήψη του ιστορικού του ασθενούς για φάρμακα και συνυπάρχουσες παθήσεις, γενικές εξετάσεις αίματος, έλεγχο και διασταύρωση της ομάδας αιματος, ακτινογραφίες θώρακος και γονάτων, ηλεκτροκαρδιογράφημα, εκτίμηση από ειδικό καρδιολόγο και αναισθησιολογική εκτίμηση. Τέλος ο ασθενής ενημερώνεται για τις λεπτομέρειες της διαδικασίας και το χρονοδιάγραμμα της αποκατάστασης.


Κοινωνικός προγραμματισμός


Αν και θα μπορείτε να κινητοποιηθείτε άμεσα μετά το χειρουργείο με τη βοήθεια περιπατητήρα ή βακτηριών (πατερίτσες), θα χρειαστείτε πιθανότατα βοήθεια για τις πρώτες εβδομάδες σε κάποιες καθημερινες δραστηριότητες, όπως μαγείρεμα, ψώνια, μπάνιο, δουλειές του σπιτιού. Έτσι στην περίπτωση που ζείτε μόνος ή μόνη, καλό θα είναι να προγραμματίσετε βοήθεια από κάποιον στο σπίτι.


Προετοιμασία χώρου


Καλό είναι να εξασφαλίσετε την άνετη μετακίνησή σας στο χωρο μέσα και γύρω από το σπίτι σας, διαμορφώνοντας τις συνθήκες ώστε να κινείστε άνετα ειδικά τις πρωτες ημέρες.


Το χειρουργείο σας

Η ημέρα της εισαγωγής σας στο νοσοκομείο είναι συνήθως η ημέρα του χειρουργείου.


Μορφές Αναισθησίας

Η ομάδα των αναισθησιολόγων μας και η χειρουργική ομάδα μας, σας υποδέχονται στο χειρουργείο. Εξετάζεστε πριν το χειρουργείο και αφού σας ρωτήσουμε ποιό είναι το πάσχον γόνατο το σημειώνουμε με μαρκαδόρο. Οι πιο συχνές μορφές αναισθησίας είναι η ραχιαία ή επισκληρίδιος αναισθησία και κατά περίπτωση οι νευρικοί αποκλεισμοί (όπου ο ασθενής είναι υπό μέθη και μουδιασμένος από την μέση και κάτω) καθώς και η γενική αναισθησία. Η ομάδα των αναισθησιολόγων μας καθορίζει ποιά μορφή είναι η καλυτερη για εσάς.

 

Η επέμβαση

Η διάρκεια της επέμβασης είναι 1-1.5 ώρες. Το πάσχον κάτω τμήμα του μηρού διαμορφώνεται έτσι ώστε η μεταλλική μηριαία πρόθεση να προσαρμοστεί με ακρίβεια. Το άνω τμήμα της κνήμης διαμορφώνεται επίσης και αντικαθίσταται από τη μεταλλική πρόθεση. Ανάμεσα στα δύο προθέματα εισάγεται το ειδικό πλαστικό (πολυαιθυλένιο). Αν κριθεί απαραίτητο γίνεται αντικατάσταση και της αρθρικής επιφάνειας της επιγονατίδας. Στο τέλος της επέμβασης τοποθετείται ένα επίθεμα στην τομή του δέρματος και ακολουθεί περίδεση του γόνατος.
Αμέσως μετά το περας της επέμβασης πραγματοποιείται ακτινολογικός έλεγχος ώστε να ελέγξουμε την τοποθέτηση της πρόθεσης του γόνατος.


Παραμονή στο Νοσοκομείο

Η παραμονή σας στο νοσοκομείο μετά από μια αρθροπλαστική γόνατος είναι συνήθως μόνο μια ημέρα.


 


ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΑΝΑΡΡΩΣΗ

 

Έλεγχος μετεγχειρητικού πόνου

Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα μετά από μία αρθροπλαστική γόνατος και είναι μέρος της διαδικασίας επούλωσης. Μπορεί να μετριαστεί με πολλούς τρόπους, από αντλίες πόνου, χορήγηση αναλγητικών, αντιφλεγμονωδών και οπιοειδών φαρμάκων συνήθως μειώνεται σημαντικά μετά το πέρας της 2ης-3ης ημέρας.
Με τις νέες τεχνικές και τα πρωτόκολλα ταχείας αποκατάστασης που χρησιμοποιούμε ο μετεγχειρητικός πόνος σας είναι ελάχιστος και εύκολα αντιμετωπίσιμος με φάρμακα από το στόμα κατά την έξοδο σας από το νοσοκομείο.

 

Πρόληψη θρόμβωσης και αιματολογικός έλεγχος


Την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα θα πρέπει γίνουν κάποιες εξετάσεις αίματος προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα επίπεδα αίματος δεν παρουσιάζουν κάποια σημαντική μεταβολή. Σπανια απαιτείται μετάγγιση αίματος και συμβαίνει σε οσους ασθενείς έχουν χαμηλό αιματοκρίτη πριν την επέμβαση. Ειδικές αντλίες μάλαξης ποδιών, κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης και αντιπηκτικές ενέσεις, χρησιμοποιούνται για να μειωθεί ο κίνδυνος σχηματισμού θρόμβου στα πόδια.


Φυσικοθεραπεία και αποκατάσταση


Κινητοποιείστε άμεσα μετεγχειρητικά εφόσον έχει παρέλθει η αναισθησία και έχει επιστρέψει η δύναμη στα πόδια σας με τη βοήθεια περιπατητήρα ή βακτηριών. Οι φυσικοθεραπευτές θα σας εκπαιδεύσουν ώστε να περπατήσετε αμεσως μετά την επέμβαση και θα σας μάθουν ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών του γόνατος και ασκήσεις ανάκτησης της πλήρους κινησης του γόνατός σας ώστε να επιστρέψετε γρήγορα στις καθημερινες σας δραστηριότητες. Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείτε το πρόγραμμα άσκησης και να λαμβάνετε τις απαιτούμενες προφυλάξεις για τη νέα σας άρθρωση.

Η επιστροφή στην εργασία συνήθως πραγματοποιείται μετά το πέρας 4 με 12 εβδομάδων, ωστόσο σε περιπτώσεις βαριάς χειρωνακτικής εργασίας, ενδεχομένως να χρειαστεί μεγαλύτερο διάστημα. Εντός τριών μηνών μπορείτε να συμμετέχετε σε αθλητικές δραστηριότητες χαμηλών φορτίσεων όπως golf, bowling, ποδηλασία και κολύμπι. 


 


ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Η απόλυτη επιτυχία μιας επέμβασης εξαρτάται κατά πολύ από το πόσο ακολουθείτε τις οδηγίες του Χειρουργού σας τις πρώτες εβδομάδες μετά την επέμβαση.


Περιποίηση τραύματος


Θα έχετε ράμματα η κλιπς στο δέρμα σας αμέσως μετά την επέμβαση τα οποία θα αφαιρεθούν 15-20 ημέρες μετά την επέμβαση. Τα εσωτερικά ράμματα που έχετε είναι απορροφήσιμα και δεν αφαιρούνται. Αποφεύγετε να βρέχεται το τραύμα σας και ειναι  πολύ σημαντικό να το διατηρείται καθαρό μεχρι την αφαιρεση των ραμμάτων. Καλύπτουμε το τραύμα μεχρί να μην είναι ευαίσθητο από την επαφή με τα ρούχα μας η τις ελαστικές κάλτσες.


Διατροφή


Μια ήπια ελάττωση της όρεξης είναι αναμενόμενη τις πρωτες εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Μια ισορροπημένη πρωτεΐνικη διατροφή βοηθά στην επούλωση του τραύματος και την επαναφορά της μυικής δύναμης.

 

Δραστηριότητα


Η άσκηση είναι απαραίτητο στοιχείο της αποκατάστασης στο σπίτι, ειδικά τις πρώτες εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Ο φυσικοθεραπευτής σε επικοινωνία με τον Χειρουργό σας θα σας βοηθήσει να εκπαιδευτείτε σε αυτές τις πρώτες ασκήσεις. Θα μπορείτε να αρχίσετε ξανά τις περισσοτερες φυσιολογικές δραστηριότητες της καθημερινής σας ζωής εντός 3-6 εβδομάδων από το χειρουργείο σας. Καποιός πόνος με τη δραστηριότητα και τη νύχτα είναι συνηθισμένο φαινόμενο για αρκετές εβδομαδες μετά το χειρουργείο.

Το πρόγραμμα δραστηριότητάς σας θα πρεπεί να περιλαμβάνει:

  • Ενα πρόγραμμα περπατήματος βαθμιαία αυξανόμενο, πρώτα μεσα στο σπίτι και μετά εκτός.
  • Έναρξη των φυσιολογικών δραστηριοτήτων στο σπίτι, όπως κάθισμα, ορθοστάτηση και άνοδος σκάλας.
  • Ειδικές ασκήσεις αρκετές φορές την ημέρα ώστε να επανέλθει η κίνηση και η δύναμη του γονάτου σας. Θα ήταν προτιμότερο να έχετε τον Φυσικοθεραπευτή σας στο σπίτι αρχικά και έπειτα στο κέντρο Φυσικοθεραπειας για τις πρώτες εβδομάδες.
  • Είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσετε την οδήγηση όταν τα γονατα σας λυγίζουν αρκετά ώστε να κάθεστε ανετα στο αυτοκίνητό σας και όταν ο μυικός σας έλεγχος είναι ικανός να παρέχει ικανοποιητικό χρόνο αντίδρασης φρεναρίσματος και επιτάχυνσης. Οι περισσότεροι άνθρωποι επιστρέφουν στην οδήγηση περίπου 4-6 εβδομάδες μετά το χειρουργείο.

 

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Η πλειοψηφία των ασθενών που υποβάλλονται σε αρθροπλαστική γόνατος δεν εμφανίζουν επιπλοκές. Συγκεκριμένα οι περισσότεροι απο το 95% αυτών είναι ιδιαιτέρως χαρούμενοι με την αρθροπλαστική και το τελικό αποτέλεσμα της επέμβασης. Επιπλοκές μπορεί να παρουσιαστούν ως αποτέλεσμα της αναισθησίας ή ως επακόλουθο της υποβολής του ασθενούς σε ένα μεγάλο χειρουργείο. Το ποσοστό επιπλοκών μετά από μια Αρθροπλαστική γόνατος είναι χαμηλό. Σοβαρές επιπλοκές όπως λοίμωξη, θρόμβωση συμβαίνουν σε παρα πολύ χαμηλό ποσοστό των ασθενών. Ακομή σοβαρότερες επιπλοκές όπως καρδιακή προσβολή και αγγεικό επεισόδιο είναι πολύ σπάνιες. Αν και ασυνήθιστες οι επιπλοκές, όταν συμβούν μπορεί να παρατείνουν ή να περιορίσουν την πλήρη ανάρρωση.

 

Αποφύγετε προβλήματα μετά το Χειρουργείο

- Πρόληψη φλεβικής θρόμβωσης. Ακολουθείτε τις οδηγίες του Χειρουργού σας προσεκτικά για να μειωθεί ο κίνδυνος του σχηματισμού θρόμβων αίματος τις πρώτες εβδομάδες της ανάρρωσής σας. Η αντιπηκτική αγωγή συνηθως με τη μορφή ενέσεων ξεκινά στο νοσοκομείο και συνεχίζεται 20-30 ημέρες μετά την επέμβαση.

- Ειδοποιείται αμέσως τον γιατρό σας αν εμφανίσετε κάποια από το παρακατω σημεία πιθανής θρόμβωσης:

  • Αυξανομενος πόνος στη γάμπα σας.
  • Ευαισθησία ή έντονη ερυθρότητα πάνω ή κάτω από το γόνατό σας.
  • Αυξανόμενο οίδημα στη γάμπα τον αστράγαλο και το πόδι σας.
  • Πιθανά σημεία πνευμονικής εμβολής. Συμβαίνει όταν ένας θρόμβος μετακινείται στους πνεύμονες σας (πολύ σπάνιο να συμβεί)
  • Ξαφνικά δυσκολία αναπνοής
  • Ξαφνικός πόνος στο στήθος
  • Εντοπισμένος πόνος στο στήθος με βήχα

 

-Πρόληψη λοίμωξης. Μια κοινή αιτία λοίμωξης που ακολουθεί την Ολική Αρθροπλαστική γόνατος είναι από μικρόβια που μπαίνουν στην κυκλοφορια του αίματος κατά τη διάρκεια οδοντιατρικών επεμβάσεων, ουρολοιμώξεων ή λοιμώξεων δέρματος. Αυτά τα μικρόβια μπορεί να εγκατασταθούν γύρω από την Ολική Αρθροπλαστική σας και να προκαλέσουν λοίμωξη. Μετά την αντικατάσταση του γόνατος, οι ασθενείς με παράγοντες κινδύνου ισως χρειαστεί να λαμβάνουν αντιβιοτικά πρίν από μια οδοντιατρική επέμβαση περιλαμβονομένων και των καθαρισμών, ή μετά από οποιαδήποτε επέμβαση που μπορεί να επιτρέψει στα βακτήρια να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Ο Ορθοπαιδικός σας θα σας κατευθύνει σχετικά με το θέμα.


-Πιθανά σημεία λοίμωξης. Ειδοποιείται αμέσως τον γιατρό σας αν αναπτύξετε κάποιο από τα ακόλουθα σημεία που δηλώνουν πιθανή λοίμωξη γύρω από την Αρθροπλαστική σας:

  • Πυρετός που επιμένει (υψηλότερος από 38°C).
  • Ρίγος που σας κάνει να κινείστε.
  • Αυξανόμενη ερυθρότητα, ευαισθησία και οίδημα γύρω από το γόνατό σας.
  • Έκκροη υγρού από το γόνατό σας
  • Αυξανόμενος πόνος κατά την δραστηριότητα και την ανάπαυση.

-Αποφύγετε τις πτώσεις. Μια πτώση τις πρώτες εβδομάδες μετά το χειρουργείο μπορεί να προκαλέσει ζημια στο γονατό σας και να χρειαστεί μια νέα επέμβαση. Τα σκαλιά ειναι ιδιαίτερα επικίνδυνα μέχρι το γόνατό σας να είναι δυνατό και ευκίνητο. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται βακτηρίες, περιπατητήρα τύπου "π", μπαστούνι, χειρολαβές ή να έχετε κάποιον να σας βοηθά μέχρι να βελτιώσετε την ισορροπία, την ευλυγισία και τη δύναμή σας.
Ο Χειρουργός σας και ο Φυσικοθεραπευτης σας θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε για πόσο χρειάζεστε βοήθεια μετά το χειρουργείο σας και πότε μπορείτε με ασφάλεια να κινείστε ανεξάρτητα.


 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ


Γιατί το Νεο σας Γόνατο είναι διαφορετικό


Η βελτίωση της κινησης του γόνατος είναι ο στόχος της Ολικής Αρθροπλαστικής Γονατος. Το εύρος της κίνησης σας μετά το χειρουργείο μπορεί να προβλεφθεί από το ευρος της κινησής σας μετά πριν από αυτό. Μπορείτε να περιμένετε οτι θα είστε ικανοί σχεδόν να τεντώσετε πλήρως και να λυγίσετε το γόνατό σας ώστε να ανεβείτε σκάλες, να μπείτε και να βγείτε στο αυτοκίνητό σας. Το γονάτισμα ίσως δεν ειναι άνετο κάποιες φορές αλλα δεν είναι επιβλαβές. Οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν κάποιο μούδιασμα γύρω από την τομή του δέρματος. Πιθανόν επίσης να νιώθετε κάποια δυσκαμψία ειδικά σε δραστηριότητες με έντονο λύγισμα. Οι περισσότεροι επίσης νιώθουν ή ακούν κάποιο κλικ του μετάλλου ή του πλαστικού με το λύγισμα ή το περπάτημα. Αυτό είναι φυσιολογικό. Αυτές οι διαφορές ελαττώνονται με τον καιρο και οι περισσότεροι τις βρίσκουν ανεκτές όταν τις συγκρίνουν με το πόνο και τον περιορισμό που είχαν στην λειτουργικότητά τους πριν το χειρουργείο.


Προστατέψτε την Αρθροπλαστική σας

Μετά την επέμβαση σιγουρευτείτε οτι τηρείτε τα ακόλουθα:

  • Συμμετέχετε σε ελαφρά προγράμματα ασκήσεων για να διατηρείτε τη δύναμη και τη κινητικότητα στο γόνατό σας.
  • Έχετε πάρει τις απαραίτητες προφυλάξεις ώστε να αποφύγετε πτώσεις και τραυματισμούς.
  • Γνωστοποιήστε στον οδοντίατρό σας οτι έχετε πραγματοποιήσει μια Αρθροπλαστική Γόνατος. Μιλήστε με τον Χειρουργό σας για το πότε χρειάζεται να πάρετε αντιβιοτική προφύλαξη.
  • Επισκέπτεστε  τον Ορθοπαιδικό σας περιοδικά για τη καθορισμένη επανεξέταση και τις ακτινογραφίες σας, συνήθως μια φορά το έτος.

 

Παρατείνετε τη Ζωή της Αρθροπλαστικής σας

Η ολική αρθροπλαστική έχει με το πέρασμα των ετών τον κίνδυνο φθοράς ή χαλάρωσης ιδίως σε νέους ασθενείς με πολύ έντονη δραστηριότητα. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να χρειαστεί νέα επέμβαση που λέγεται αναθεώρηση ολικής αρθοπλαστικής.  Γενικά η διάρκεια ζωής μιας Αρθροπλαστικής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες:

  1. Χειρουργική τεχνική
  2. Υλικά που θα χρησιμοποιηθούν και ακριβής τοποθέτηση τους
  3. Ηλικία και δραστηριότητα ασθενούς

Στις μέρες μας, περισσότερο από το 90% των σύγχρονων Ολικών Αρθροπλαστικών Γονατος λειτουργούν καλά ακόμα και μετά από 15-20 χρόνια από το χειρουργείο.
Ακολουθώντας τις οδηγίες του Ορθοπαιδικού Χειρουργού σας μετά το χειρουργείο, προστατεύοντας την Αρθροπλαστική σας και την γενική σας υγεία ειναι τα σημαντικοτερα που εχετε να κάνετε ώστε να συνεισφέρετε στην τελική επιτυχία του χειρουργείου σας.

 

Τα Οφέλη της Αρθροπλαστικής γόνατος

Η πλειοψηφία των ασθενών μετά από την Αρθροπλαστική Γόνατος έχει :

  • Εξάλειψη ή σημαντική μείωση του πόνου στο γόνατο στην ηρεμία, στην κίνηση και κατά τη διάρκεια του ύπνου.
  • Βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς
  • Ελάττωση και διακοπή χρήσης αναλγητικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
  • Επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες και σε αθλήματα χαμηλών απαιτήσεων
  • Βελτίωση στη δύναμη του ποδιού σαν αποτέλεσμα της επιστροφής σε υψηλότερα επίπεδα δραστηριότητας
  • Προσδοκίες για πολλά έτη επιβίωσης της Αρθροπλαστικής σας.

 

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΑΚΟ


Για την απόλυτης ακριβείας Ρομποτική Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος και Ισχίου ΜΑΚΟ διαβάστε εδώ.

                                                                      ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΑΚΟ
 


 

Δείτε το παρακάτω βίντεο με την προεγχειρητική και άμεσα μετεγχειρητική βάδιση ασθενούς η οποία υποβλήθηκε σε Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος Ελάχιστης Επεμβατικότητας και ακολούθησε πρωτόκολλο ταχείας αποκατάστασης με συνολική διάρκεια νοσηλείας 24 ώρες. Η ασθενής  έπασχε από αρθρίτιδα αριστερού γόνατος με μεγάλη παραμόρφωση του γόνατος σε βλαισότητα, σημαντικό περιορισμό της δραστηριότητας και διαρκώς αυξανόμενο πόνο:

Σε περίπτωση που έχετε και άλλες ερωτήσεις, ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Αβραμίδης Γρηγόριος και το ιατρικό προσωπικό του γραφείου του, είναι διαθέσιμοι για να σας βοηθήσουν. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε για ό,τι σας απασχολεί.

Κοινοποιήστε: