Έγχυση με την Καθοδήγηση Υπερήχου

 Έγχυση με την Καθοδήγηση Υπερήχου

Έγχυση με την Καθοδήγηση Υπερήχου


Τι είναι ο Μυοσκελετικός Υπέρηχος;

Ο Υπέρηχος του Μυοσκελετικού Συστήματος αποτελεί ένα σύγχρονο εργαλείο απεικόνισης των αρθρώσεων, των τενόντων, των μυών και των οστών που τα τελευταία χρόνια κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στην ορθοπαιδική κλινική πράξη.

Συγκεκριμένα ο Υπέρηχος βοηθάει τον Ορθοπαιδικό τόσο διαγνωστικά στον εντοπισμό της βλάβης, όσο και θεραπευτικά, καθώς του δίνει τη  δυνατότητα να παρακεντήσει ή να εγχύσει φάρμακα και παράγοντες σε μια ανατομική περιοχή με εξαιρετική ακρίβεια.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα μιας Έγχυσης με την Καθοδήγηση Υπερήχου;

Τα πλεονεκτήματα είναι σημαντικά και είναι τα ακόλουθα:

  • Ακριβής εντοπισμός του σημείου της βλάβης ή της πάθησης, προσφέροντας πλήρη απεικόνιση των ανατομικών στοιχείων του μυοσκελετικού συστήματος.
  • Κατεύθυνση της βελόνας με ακρίβεια. 
  • Εφαρμογή  της ενέσης ακριβώς στο σημείο της βλάβης.
  • Αποφυγή  τρώσης νεύρων και αγγείων  κατά τη διαδρομή της βελόνας προς το σημείο της βλάβης.
  • Απεικόνιση της βλάβης πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία με σκοπό την  παρακολούθηση της εξέλιξης της κατάστασης του ασθενούς.
  • Βέλτιστο θεραπευτικό  αποτέλεσμα. 
  • Καλύτερη ανοχή της θεραπείας και λιγότερος πόνος του ασθενούς.
  • Μη εκπομπή  επικίνδυνης ακτινοβολίας στον ασθενή
  • Μη ύπαρξη  αντενδείξεων.

Η χρήση του Υπερήχου κατά συνέπεια συμβάλλει ώστε οι Εγχύσεις να γίνονται με τον πιο ακριβή, ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο. Ο στόχος των Εγχύσεων είναι κάποιες φορές να ανακουφίσουν τον ασθενή από τον οξύ πόνο και κάποιες άλλες να θεραπεύσουν το πρόβλημα.

 

Σε ποιές ορθοπαιδικές παθήσεις  έχει ένδειξη η Έγχυση με τη βοήθεια Υπερήχου;

Οι τραυματισμοί των μυών (θλάσεις), των τενόντων (ρήξεις, τενοντίτιδες, τενοντοπάθειες), των συνδέσμων αλλά και τα σύνδρομα υπέρχρησης ή καταπόνησης μπορούν να αντιμετωπιστούν σε κάποιες περιπτώσεις συντηρητικά μέσω Εγχύσεων με τη βοήθεια Υπερήχου. Συγκεκριμένα οι συχνότερες παθήσεις ανά άρθρωση είναι οι ακόλουθες:

- Στον ώμο:

-Στο γόνατο:

-Στο ισχίο:

-Στον αγκώνα:

-Στην Πηχεοκαρπική:

-Στην Ποδοκνημική:

 

Έγχυση με την Καθοδήγηση Υπερήχου             Έγχυση με την Καθοδήγηση Υπερήχου             Έγχυση με την Καθοδήγηση Υπερήχου

Έγχυση με την καθοδήγηση Υπερήχου σε ασθενή με Τενοντοελυτρίτιδα Στυλοειδούς Απόφυσης της Κερκίδας (Εικόνες από το προσωπικό αρχείο του Ορθοπαιδικού Χειρουργό Γρηγορίου Π. Αβραμίδη).

 

 

 

Κοινοποιήστε: