Αρθροσκοπική αντιμετώπιση εξαρθρημάτων του ώμου με συρραφή επιχειλίου χόνδρου και συμπλησίαση της κορακοειδούς απόφυσης

Αρθροσκοπική αντιμετώπιση εξαρθρημάτων του ώμου με συρραφή επιχειλίου χόνδρου και συμπλησίαση της κορακοειδούς απόφυσης Feb 15

Αρθροσκοπική αντιμετώπιση εξαρθρημάτων του ώμου με συρραφή επιχειλίου χόνδρου και συμπλησίαση της κορακοειδούς απόφυσης


▪Παρουσίαση περιστατικού

Άντρας ασθενής 24 ετών, αθλητής με χρήση του χεριού του πάνω από το επίπεδο του κεφαλιού (υδατοσφαίριση). Με ιστορικό υποτροπιάζοντος εξαρθρήματος ώμου και υπερελαστικότητα της άρθρωσης του ώμου χωρίς συνοδό σημαντικό οστικό έλλειμμα.

▪Αντιμετώπιση

Αντιμετωπίστηκε με συρραφή του επιχειλίου χόνδρου "bankart repair " και ατελή οστεοτομία και συμπλησίαση της κορακοειδούς απόφυσης "arthroscopic trillat"

▪Αρθροσκοπικά βήματα της επέμβασης με φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο του ιατρού Γρηγορίου Π. Αβραμίδη.

 

Φωτογραφία 1. Αναγνώριση ρήξης του επιχειλίου χόνδρου της ωμογλήνης. Η ρήξη του επιχειλίου χόνδρου συμβαίνει κατά το 1ο εξάρθρημα του ώμου και ποτέ δεν επουλώνεται σωστά. Κάθε νέο εξάρθρημα του ώμου μεγαλώνει το μέγεθος της βλάβης.

 

Φωτογραφία 2 Τοποθέτηση 1ης άγκυρας ραμμάτων για συρραφή του επιχειλίου χόνδρου.

 

Φωτογραφία 3.  Τοποθέτηση αγκυρας ραμμάτων στη βάση της κορακοειδούς απόφυσης.

 

Φωτογραφία 4. Πέρασμα ραμμάτων μεσω οπής στην κορακοειδή απόφυση.

 

Φωτογραφία 5. Ατελής οστεοτομία της κορακοειδούς απόφυσης μέσω ειδικής ράσπας με σκοπό να πλησιάσει η κορακοειδής απόφυση στην ωμογλήνη.

 

Φωτογραφίες 6 & 7. Ολοκλήρωση της συμπλησίασης της κορακοειδούς απόφυσης. Πλεον ένα ακόμα στοιχείο συμμετέχει στην σταθεροποίηση του ώμου ώστε να μειωθούν ακόμα περισσότερο τα επεισόδια υποτροπών.

 

Φωτογραφία 8. Εικόνα της τελικής συρραφής του επιχειλίου χόνδρου της ωμογλήνης και επαναφορά της τάσης των χαλαρωμένων συνδέσμων μετά την τοποθέτηση και 2ης άγκυρας ραμμάτων.

 

▪Συμπερασματικά

Η αντιμετώπιση των εξαρθρημάτων του ώμου πρέπει να είναι εξατομικευμένη ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι πιθανότητες υποτροπής.

Ο αριθμός των αρθροσκοπικών τεχνικών για την αντιμετώπιση της αστάθειας του ώμου διαρκώς αυξάνεται. Ανάμεσα σε αυτες και η αρθροσκοπική πλέον συμπλησίαση της κορακοειδούς "arthroscopic trillat " σε ασθενείς με υπερελαστικές αρθρώσεις.

Η εκτίμηση των παραγόντων κινδύνου ειναι πολυ σημαντική για κάθε ασθενή ξεχωριστά. Η ύπαρξη οστικών ελλειμμάτων, το φυλλο, η ηλικία,  η αθλητική δραστηριότητα, το επίπεδο της αθλητικής δραστηριότητας, το είδος του σπορ, η υπερελαστικότητα του ώμου είναι κάποιοι από τους παράγοντες κινδύνου για υποτροπή του εξαρθρήματος.

Η σωστή εκτίμηση των παραγόντων κινδύνου  και η σωστή αντιμετώπιση μειώνει σημαντικα την πιθανότητα να βγάλει ξανά ο ασθενής τον ώμο του. Παρόλα αυτά η πιθανότητα ποτέ δεν είναι 0% και για αυτό το λόγο, η αντιμετώπιση από Ορθοπαιδικό Χειρουργό με εξειδίκευση στις παθήσεις του Ώμου είναι μεγάλης σημασίας για τον ασθενή.

▪Μάθετε και δείτε περισσότερα για το Εξάρθρημα της άρθρωσης του Ώμου εδώ 

Κοινοποιήστε:


Διαβάστε επίσης