Αρθροσκόπηση γόνατος και συρραφή ρήξης έσω μηνίσκου

Αρθροσκόπηση γόνατος και συρραφή ρήξης έσω μηνίσκου Feb 22

Αρθροσκόπηση γόνατος και συρραφή ρήξης έσω μηνίσκου


Παρουσίαση περιστατικού 

Ασθενής 35 ετών προσήλθε με εμμένον άλγος γόνατος διάρκειας 4 εβδομάδων. Η μαγνητική τομογραφία αποκάλυψε ρήξη του σώματος του έσω μηνίσκου και συνοδό οστικό οίδημα κνήμης (εικόνα 1).

 

Εικόνα 1 : Τα κόκκινα βέλη δείχνουν τη ρήξη στον έσω μηνίσκο και το οστικό οίδημα της κνήμης.

 

Αντιμετώπιση 

Ο ασθενής υποβλήθηκε σε Αρθροσκόπηση γόνατος και συρραφή του έσω μηνίσκου στο θύλακο του γόνατος με 4 ισχυρές ραφές (inside-out ). Η επεμβατικότητα της μεθόδου είναι ελάχιστη και η διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο μόνο λίγες ώρες.

 

Αρθροσκοπικό βίντεο πριν τη συρραφή του μηνίσκου που αναδεικνύεται το μέγεθος και το είδος της ρήξης του μηνίσκου από το προσωπικό αρχείο του ιατρού Γρηγορίου Π. Αβραμίδη.

 

 

Βήματα της χειρουργικής τεχνικής με αρθροσκοπικές φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο του ιατρού Γρηγορίου Π. Αβραμίδη

 

 

Εικόνα 2: Αναγνώριση της ρήξης του μηνίσκου με τη βοήθεια της Αρθροσκόπησης

 

 

Εικόνα 3: Σταθεροποίηση των άκρων ρήξης του μηνίσκου  με ένα ραμμα ώστε να παραμείνουν στην φυσιολογική ανατομική τους θέση 

 

 

Εικόνα 3: Τελική εικόνα της συρραφής όπου ο μηνίσκος συγκρατείται με 4 συνολικά ισχυρά ραμματα (3 inside-out & 1 side-to-side).

 

 

Αρθροσκοπικό βίντεο μετά την ολοκλήρωση της συρραφής που απεικονίζει την σταθερότητα της συρραφής κατά την κάμψη και έκταση του γόνατος από το προσωπικό αρχείο του ιατρού Γρηγορίου Π. Αβραμίδη.

 

 

 

Συμπερασματικά 

 

  Ο μηνίσκος είναι μια απο τις πιο σημαντικές δομές του γόνατος. Η λειτουργία του είναι να συμμετέχει στη σταθερότητα του γόνατος και να βοηθά στην ομοιόμορφη κατανομή των φορτίων στις αρθρικές επιφάνειες ώστε να προστατεύεται ο αρθρικός χόνδρος. 

  Η ρήξη του μηνίσκου είναι μια κάκωση που ο οργανισμός δεν μπορεί να επουλώσει αυτόματα. Σε ασθενείς που δεν έχουν αρθρίτιδα γόνατος, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, η συρραφη του μηνίσκου ειναι ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί επούλωση της ρήξης και επομένως να επανέλθει το γόνατο στη  φυσιολογική κατάστασή του.

  Η επούλωση του μηνίσκου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και μπορεί να φτάσει στο 90% σε νέους ασθενείς με σχετικά πρόσφατη κάκωση.

  Η συρραφή της ρήξης των μηνίσκων γίνεται με Αρθροσκόπηση γόνατος. Η Αρθροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική με τομές λίγων χιλιοστών χωρίς να τραυματίζονται οι υπόλοιπες δομές του γόνατος. Ο ασθενής εξέρχεται μέσα σε λίγες ώρες από το νοσοκομείο και η αποκατάσταση ειναι ταχύτερη σε σχέση με τις ανοιχτές επεμβάσεις. 

Η αντιμετώπιση των ρήξεων του μηνίσκου από Ορθοπαιδικό Χειρουργό εξειδικευμένο στις παθήσεις του γόνατος και στην Αρθροσκόπηση είναι ιδιαίτερα σημαντική για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και την επιστροφή του ασθενούς στις δραστηριότητες που επιθυμεί.

  Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα για τη φυσιολογική λειτουργία των μηνίσκων και τις ρήξεις των μηνίσκων.

  Μάθετε ΕΔΩ λεπτομέρειες για την Αρθροσκόπηση Γόνατος.

Κοινοποιήστε:


Διαβάστε επίσης