Έσω Επικονδυλίτιδα Αγκώνα ή Αγκώνας του Γκολφέρ: Τι είναι, συμβουλές από τον ορθοπεδικό σας & αντιμετώπιση.

Έσω Επικονδυλίτιδα Αγκώνα ή Αγκώνας του Γκολφέρ

Έσω Επικονδυλίτιδα Αγκώνα ή Αγκώνας του Γκολφέρ: Τι είναι, συμβουλές από τον ορθοπεδικό σας & αντιμετώπιση.


 

Τι είναι η Έσω Επικονδυλίτιδα;

H Έσω Επικονδυλίτιδα ή αλλιώς ο Αγκώνας του Γκολφέρ (Golfer’s Εlbow) είναι μια παρόμοια πάθηση με την Έξω Επικονδυλίτιδα, αλλά  5-10 φορές πιο σπάνια. Η πάθηση χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των τενόντων που καταφύονται στον έσω επικόνδυλο (βρίσκεται στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα), καθώς και από πόνο στην ίδια περιοχή. Θεωρείται σύνδρομο υπέρχρησης και προκαλείται από παρατεταμένη χρήση των καμπτηρών, δηλαδή των μυών που είναι υπεύθυνοι για την κάμψη του καρπού και των δακτύλων. 

Η πάθηση αυτή εμφανίζεται σε ανθρώπους ηλικίας 30-60 ετών, με το μεγαλύτερο ποσοστό να βρίσκεται μεταξύ 30 και 40 ετών. Μάλιστα το φύλο δεν έχει σημασία, μιας και προσβάλλει σε ίδιο ποσοστό γυναίκες και άντρες. Τέλος Το επικρατές χέρι φαίνεται πως προσβάλλεται στην πλειονότητα των περιπτώσεων.

 

                                                                        Έσω Επικονδυλίτιδα Αγκώνα

Ποιες ομάδες ανθρώπων κινδυνεύνουν περισσότερο;

Η Έσω Επικονδυλίτιδα  είναι αποτέλεσμα είτε εξαιρετικά έντονης φόρτισης, είτε επαναλαμβανόμενης χρήσης στο επίπεδο του καρπού και των δακτύλων. Η λανθασμένη τεχνική ανύψωσης αντικειμένων, οι ρίψεις, τα χτυπήματα με το χέρι ή η ελλειπής εγκύμναση των μυών της περιοχής, μπορούν με την σειρά τους να συμβάλλουν στην εμφάνιση της πάθησης. Γι' αυτό τον λόγο υπάρχουν κάποιες ομάδες ανθρώπων που κινδυνεύουν περισσότερο. Συγκεκριμένα:

  • Όσοι ασχολούνται με αθλήματα όπως γκολφ, τένις, άρση βαρών, τοξοβολία, ακόντιο, baseball κ.α
  • Χειρονάκτες, όπως οικοδόμοι, υδραυλικοί, ξυλουργοί, μοδίστρες, καθώς και υπάλληλοι γραφείου, όταν  απειτείται να δακτυλογραφούν παρατεταμένα.

 

Ποιά είναι τα συμπτώματα;

H 'Eσω Επικονδυλίτιδα  χαρακτηρίζεται από:

  • Πόνο στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα, ο οποίος είναι δυνατόν να αντανακλά στην έσω πλευρά του αντιβραχίου, στο καρπό ή και σε όλο το χέρι. Αρχίζει ξαφνικά και  προοδευτικά χειροτερεύει, ενώ επιδεινώνεται και με συγκεκριμένες κινήσεις του χεριού όπως το σφίξιμο της γροθιάς, η αντίσταση και το σπρώξιμο.
  • Δυσκαμψία αγκώνα 
  • Μειωμένη δύναμη σε διάφορες κινήσεις.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Για τη διάγνωση της Έσω Επικονδυλίτιδας συνήθως αρκεί το ιστορικό και η κλινική εξέταση από εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό. Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί κάποια απεικονιστική εξέταση (ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία)  ή ηλεκρομυογράφημα για να αποκλειστούν άλλες παθήσεις. 

 

                                                                                    Διάγνωση Έσω Επικονδυλίτιδας Αγκώνα

-Εικόνα μαγνητικής τομογραφίας με το βέλος να δείχνει τη φλεγμονή στον έσω επικόνδυλο του αγκώνα, χαρακτηριστική στην Εσω Επικονδυλιτιδα-

 

Πώς αντιμετωπίζεται  συντηρητικά η Έσω Επικονδυλίτιδα;

Στην πλειοψησία των ασθενών η αντιμετώπιση είναι συντηρητική, ενώ πολύ σπάνια χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση.

Τα συντηρητικά μέτρα περιλαμβάνουν:

  1. Αλλαγή του τρόπου ζωής με αποχή από τις δραστηριότητες που επιδεινώνουν τα συμπτώματα.
  2. Παγοθεραπεία 
  3. Χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
  4. Χρήση ειδικού νάρθηκα
  5. Φυσικοθεραπείες 
  6. Τοπική Έγχυση  υπό υπερηχογραφικη καθοδήγηση.

 

Σε ποιές περιπτώσεις η αντιμετώπιση είναι χειρουργική;

Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, όταν η συντηρητική αντιμετώπιση αποτύχει και τα  συμπτώματα επιμείνουν για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών προκαλώντας πρόβλημα στη ζωή του ασθενούς, τότε η λύση δίνεται χειρουργικά. Η επέμβαση γίνεται με μία πολύ μικρή τομή, όπου αφαιρείται ο φλεγμονώδης ιστός, γίνεται επανακαθήλωση των τενόντων και δίνεται οριστική λύση στο πρόβλημα.

 

Ποιες παθήσεις μπορούν να σχετίζονται με την Έσω Επικονδυλίτιδα;

 

 

 

 

 

Κοινοποιήστε:


Διαβάστε επίσης