Ωλένια Νευρίτιδα

Σύνδρομο Αγκωνιαίου Σωλήνα ή Ωλένια Νευρίτιδα

Ωλένια Νευρίτιδα


 

Τί είναι το Σύνδρομο Αγκωνιαίου Σωλήνα ή Ωλένια νευρίτιδα Αγκώνα;

Είναι μια νευροπάθεια του ωλένιου νεύρου που οφείλεται σε συμπίεσή του στον αγκώνα. Είναι η 2η συχνότερη συμπιεστική νευροπάθεια του άνω άκρου μετά το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα. Το ωλένιο νεύρο μπορεί να συμπιεστεί σε πολλά διαφορετικά ανατομικά στοιχεία  που υπάρχουν φυσιολογικά στην άρθρωση του αγκώνα. Επιπλέον συμπίεσή του νεύρου μπορεί να προκληθεί απο κατάγματα, οστεόφυτα αλλά και  κύστεις στην περιοχη.  Τέλος μπορεί να σχετίζεται με καταστάσεις όπως παραμόρφωση του αγκώνα, εγκαύματα, έσω επικονδυλίτιδα και σύγκαμψη του αγκώνα.


Ποιά είναι τα συμπτώματα του Συνδρόμου;

-Διαταραχές στην αισθητικότητα του μικρού και του παράμεσου (δάκτυλο του δαχτυλιδιού) δακτύλου του χεριού.
-Επιδεινώνεται με δραστηριότητες όπως η χρήση του κινητού τηλεφώνου αλλά και οι επαγγελματικές & αθλητικές δραστηριότητες που απαιτούν επαναλαμβανόμενη κάμψη του αγκώνα.
-Νυχτερινά συμπτώματα σε όσους κοιμούνται με τον αγκώνα σε κάμψη.

Πώς γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου;

Η διάγνωση του συνδρόμου γίνεται με την κλινικη εξέταση απο Ορθοπαιδικό εξειδικευμένο στις παθήσεις του αγκώνα.
Μια σείρα από ειδικές δοκιμασίες επιβεβαιώνουν την κινητική και αισθητική δυσλειτουργία του ωλενίου νεύρου.
Ο έλεγχος με ηλεκτρομυογράφημα και μελέτη νευρικής αγωγιμότητας επιβεβαιώνει τη διάγνωση και καθορίζει τη πρόγνωση του συνδρόμου.

Πώς θεραπεύεται το σύνδρομο Αγκωνιαίου Σωλήνα;
Συντηρητική αντιμετώπιση: αποτελεί την πρώτη γραμμη θεραπείας σε ήπιας και μετριας βαρύτητας περιπτώσεις. Η αγωγή με φάρμακα, η τροποποίηση της δραστηριότητας, η φυσικοθεραπεια και οι νάρθηκες βοηθούν στη βελτίωση των συμπτωμάτων περίπου στο 50% των ασθενών.

Χειρουργική αντιμετώπιση: στις περιπτώσεις που αποτυγχάνει η συντηρητική θεραπεία αλλά και σαν πρώτη αντιμετώπιση στις βαρύτερες περιπτώσεις. Συνίσταται σε αποσυμπίεση του ωλενίου νεύρου και σε κάποιες περιπτώσεις πρόσθια μετάθεσή του. Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά,  με άμεση ανακούφιση των συμπτωμάτων εφόσον δεν έχουν συμβεί μόνιμες βλάβες στο νεύρο λόγω χρόνιας πίεσης (παραμελημένες περιπτώσεις).Ποιές είναι Επιπλοκές της  Χειρουργικής Θεραπείας;

Oι επιπλοκές είναι:
- Υποτροπή των συμπτωμάτων σε περιπτώσεις που δεν έγινε πλήρης απελευθέρωση του ωλενίου νευρου.
- Επώδυνο νεύρωμα σε περιπτώσεις τραυματισμού του ωλενίου νεύρου κατά την χειρουργική αποσυμπίεσή του.

Οι επιπλοκές ειναι σπάνιες και σχεδόν μηδενικές όταν εφαρμοστεί από Ορθοπαιδικό εξειδικευμένο στην χειρουργική του αγκώνα και του άνω άκρου.

                                                                       Θεραπεία για την Ωλένια Νευρίτιδα

Θέση ασθενούς και προεγχειρητικός σχεδιασμός προσπέλασης σε περιστατικό με Σύνδρομο Αγκωνιαίου Σωλήνα. Φωτογραφία από το προσωπικό αρχείο του ιατρού Γρηγορίου Π. Αβραμίδη (2019)

Κοινοποιήστε:


Διαβάστε επίσης