
Ρήξη Μηνίσκου
Ρήξη Μηνίσκου
Ποιά είναι η λειτουργία των μηνίσκων;
Οι μηνίσκοι είναι ημισεληνοειδείς δομές (σχήμα μισοφέγγαρου) που αποτελούνται από κολλαγόνο. Η ανατομική τους θέση είναι ανάμεσα στις αρθρικές επιφάνειες του μηρού και της κνήμης, βελτιώνοντας την μεταξύ τους επαφή και αυξάνοντας τη σταθερότητα του γόνατος. Παράλληλα απορροφούν και ελαττώνουν τις πιέσεις που ασκούνται συνεχώς στην άρθρωση του γόνατος, προστατεύοντας τον αρθρικό χόνδρο. Τέλος, συμβάλλουν στην ομοιόμορφη διάχυση του αρθρικού υγρού μέσα στην άρθρωση και στην καλύτερη διατροφή του αρθρικού χόνδρου.
Τί είναι η ρήξη του μηνίσκου και πώς μπορεί να συμβεί;
Η ρήξη του μηνίσκου, δηλαδή η διακοπή της συνέχειας του, μπορεί να οφείλεται σε κάποιο επεισόδιο τραυματισμού σε νέους ασθενείς, αλλά μπορεί να συμβεί και χωρίς ιδιαίτερη βία σε μεγαλύτερες ηλικίες (εκφυλιστική διαδικασία).
Μπορεί να συμβεί στον έσω μηνίσκο(συχνότερα), στον έξω μηνίσκο ή και στους 2 ταυτόχρονα και εμφανίζεται συχνότερα σε γόνατα που παρουσιάζουν αστάθεια π.χ. σε ασθενείς με ρήξη προσθίου χιαστού συνδέσμου
Οι ρήξεις του μινήσκου κατηγοριοποιούνται ανάλογα με την εντοπισή τους σε:
-ρήξεις κόκκινης-κόκκινης ζώνης (στο έξω 1/3 του μηνισκου και έχουν καλή αιμάτωση και καλό δυναμικό επούλωσης μετά απο συρραφή)
-ρήξεις κόκκινης-λευκής ζώνης (στο μεσαίο 1/3 του μηνίσκου και έχουν μέτρια αιμάτωση και μέτρια ικανότητα επούλωσης μετά από συρραφή)
-ρήξεις λευκής-λευκής ζώνης (στο έσω 1/3 του μηνίσκου, έχουν πτωχή αιματωση και χαμηλές πιθανότητες επούλωσης μετά από συρραφή τους)
αλλά και ανάλογα με το μέγεθος και το σχήμα της ρήξης (οριζόντιες, κάθετες, τύπου λαβής κάδου, σύμπλοκες, ρήξεις ρίζας του μηνίσκου).
Στην εικόνα φαίνονται οι 3 ζώνες που μπορούν να συμβούν οι ρήξεις των μηνίσκων. Οι ρήξεις που συμβαίνουν στην κόκκινη-κόκκινη ζώνη έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες επούλωσης μετά από συρραφή χάρη στην καλή τους αιμάτωση.
Ποιά είναι τα συμπτώματα μιας ρήξης μηνίσκου;
-΄Εντονος εντοπισμένος πόνος στο γόνατο.
-Οίδημα που εμφανίζεται καθυστερημένα ή έχει διαλείποντα χαρακτήρα (έρχεται και φεύγει).
-Αίσθημα κλειδώματος(μπλοκάρισμα) ή κλικ στο γόνατο.
ειναι τα συχνότερα συμπτώματα μιας ρήξης μηνίσκου.
Πώς γίνεται η διάγνωση μιας ρήξης μηνίσκου;
Η λεπτομερής λήψη ιστορικού, η κλινική εξέταση από εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό χειρουργό στις παθήσεις του γόνατος θέτει την υποψία της διάγνωσης. Η επιβεβαίωση γίνεται με ειδικές απεικονιστικές εξετάσεις που περιλαμβάνουν την μαγνητική τομογραφία του γόνατος αφού αποτελεί την πιο ευαίσθητη διαγνωστική εξέταση.
Ποιά είναι η αντιμετώπιση της ρήξης του μηνίσκου;
Οι μικρές σε έκταση, σταθερές και χωρίς έντονα συμπτώματα ρήξεις, μπορούν να αντιμετώπιστούν χωρίς παρέμβαση. Με κατάλληλη φυσικοθεραπεία, άσκηση και αναλγητική αγωγή.
Από την άλλη πλευρά μεγάλες σε έκταση ρήξεις του μηνίσκου , ασταθείς που δημιουργούν εμπόδιο στην κίνηση του γόνατος (μπλοκάρισμα) ή είναι ιδιαίτερα επώδυνες μπορούν να αντιμετωπιστούν με Αρθροσκόπηση γόνατος.
Συρραφή ή Αφαιρέση του σπασμένου μηνίσκου;
Η Αρθροσκόπηση είναι η μέθοδος εκλογής τόσο για την συρραφή, όσο και για την αφαίρεση του πάσχοντος τμήματος του μηνίσκου. Η γρήγορη αποκατάσταση και η διατήρηση του μεγαλύτερου δυνατού τμήματος των μηνίσκων είναι ιδιαίτερα σημαντική για την λειτουργία και διατήρηση στο χρόνο ενός υγιούς γόνατος.
"Save the Meniscus "
Η συρραφή λοιπόν, η επούλωση και η "διάσωση" του σπασμένου μηνίσκου είναι καθοριστικής σημασίας και πάντα ο πρώτος μας στόχος. Η πιθανότητα να επουλωθεί το σπασμένο τμήμα του μηνίσκου μετά απο μια συρραφή είναι μεγαλύτερη σε νέους ασθενείς με πρόσφατες ρήξεις μηνίσκου παρά σε μεγαλύτερους σε ηλικία ασθενείς ή σε περιπτώσεις που η ρήξη έχει συμβεί πριν αρκετό καιρό. Στην περίπτωση που το πάσχον τμήμα δεν κρίνεται κατάλληλο για συρραφή λόγω χρονιότητας ή εκφύλισης τότε πραγματοποιούμε αφαίρεση του πάσχοντος τμήματος δηλαδή μηνισκεκτομή.
Πόσο χρόνο απαιτεί η αποκατάσταση μετά από μια ρήξη μηνίσκου;
Η αποκατάσταση είναι ταχύτερη σε σχέση με το παρελθόν, με άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα του ασθενούς και σε ήπια αθλητική δραστηριότητα μετά από χρονικό διάστημα 2-3 μηνών για τις μικρότερες σε μέγεθος ρήξεις. Το διάστημα αποφυγής της αθλητικής δραστηριότητας είναι μεγαλύτερο σε πιο βαρείς τραυματισμούς και σε μεγάλες σε έκταση ρήξεις.
Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο που δείχνει πώς είναι μια ρήξη μηνίσκου μέσα από την κάμερα του Αρθροσκοπίου:
Παρακολουθήστε το τελικό αποτέλεσμα μετά τη συρραφή του μηνίσκου και τη σταθερότητά του κατά τις κινήσεις του γόνατος:
Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο με αρθροκοπική καθήλωση της ρίζας του έσω μηνίσκου με οστικό τούνελ στην κνήμη:
Παρακολουθήστε σχετικό βίντεο με αρθροσκοπική μερική εκτομή του έσω μηνίσκου:
Παρακολουθήστε σχετικό βίντεο με διαμόρφωση δισκοειδούς έξω μηνίκου λόγω ρήξης και συρραφή του οπισθίου κέρατος του έξω μηνίσκου:
Δείτε ΕΔΩ, παρουσίαση περιστατικού με ρήξη έσω μηνίσκου και συρραφή του με 4 ισχυρά ράμματα.
Διαβάστε ΕΔΩ, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την Αρθροσκόπηση Γόνατος.