Αρθρίτιδα Ισχίου: Μια επέμβαση από ορθοπεδικό με πολυετή εμπειρία

Αρθρίτιδα Ισχίου

Αρθρίτιδα Ισχίου: Μια επέμβαση από ορθοπεδικό με πολυετή εμπειρία


Αρθρίτιδα Ισχίου

Η Αρθρίτιδα ισχίου είναι μια από τις συχνότερες ορθοπαιδικές παθήσεις, η οποία προσβάλλει άτομα κυρίως άνω των 50 ετών.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

- άτομα μέσης και μεγάλης ηλικίας

- άτομα με κληρονομικό ιστορικό

- άτομα με παχυσαρκία

- άτομα όπου στον παρελθόν έχουν υποστεί τραυματισμό ή κάταγμα 

- άτομα με εκ γενετής δυσπλασία του ισχίου  

                                                               

Ποιες οι βασικές μορφές αρθρίτιδας που προσβάλλουν το ισχίο;

Οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ). Πρόκειται για μια προοδευτική εκφυλιστική νόσο κατά την οποία ο αρθρικός  χόνδρος που καλύπτει τα οστά που συμμετέχουν στην άρθρωση του ισχίου καταστρέφεται βαθμιαία. Κατά συνέπεια τα οστά αρχίζουν να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους και  προκαλείται έντονος πόνος.

Μετατραυματική Αρθρίτιδα. Η μετατραυματική είναι η αρθρίτιδα ισχίου η οποία εμφανίζεται ύστερα από κάκωση ή κάταγμα στην άρθρωση του ισχίου.

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα. Σ’ αυτήν τη μορφή αρθρίτιδας, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο ίδιο το σώμα, οδηγώντας σε φλεγμονή και οίδημα που ξεκινάει από τον υμένα της άρθρωσης. Στη συνέχεια η φλεγμονή επεκτείνεται, καταστρέφοντας τους χόνδρους, τους συνδέσμους  και τα οστά. Μάλιστα η άρθρωση αρχίζει να αλλάζει σχήμα και η κίνηση γίνεται προοδευτικά πιο δύσκολη και επώδυνη.

                                                                      Αρθρίτιδα Ισχίου

 

Ποια τα συμπτώματα της Αρθρίτιδας του ισχίου;

Τα συμπτώματα της Αρθρίτιδας στο ισχίο εκδηλώνονται συνήθως σταδιακά, χωρίς όμως να αποκλείεται και η αιφνίδια έναρξη τους σε κάποιες  περιπτώσεις.

Τα κύρια συμπτώματα είναι ο πόνος και  η δυσκολία στην κίνηση.

Ο πόνος  μπορεί να είναι στο ισχίο ή στο μηρό και πιθανόν να αντανακλάται στο γλουτό ή το γόνατο. Στα πρώτα στάδια ο πόνος είναι πιο έντονος το πρωί, μετά από μια περίοδο αδράνειας, μετά την έγερση από καθιστή θέση ή στις αλλαγές του καιρού. Σε πιο προχωρημένα στάδια, ο πόνος  χειροτερεύει με τις δραστηριότητες, ενώ τελικά μπορεί να καταλήξει να είναι μόνιμος.

Όσον αφορά στην δυσκαμψία, με τον καιρό μπορεί να παρουσιάζεται δυσκολία στο περπάτημα  και το σκύψιμο, ενώ δεν είναι σπάνιο  και το αίσθημα τριγμού κατά την κίνηση.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση της Αρθρίτιδας του ισχίου;

Διάγνωση στην Αρθρίτιδα ισχίου  πραγματοποιείται  από Ειδικό Ορθοπαιδικό μέσω του ιστορικού και της κλινικής εξέτασης του ασθενούς και επιβεβαιώνεται με απλές ακτινογραφίες,  και πιο σπάνια με μαγνητική τομογραφία ισχίου.

                                                     Αρθρίτιδα Ισχίου

 

Πώς αντιμετωπίζεται η Αρθρίτιδα του ισχίου συντηρητικά;

1)Αλλαγή τρόπου ζωής. Η αποφυγή δραστηριοτήτων που προκαλούν έντονα συμπτώματα πχ. ανέβασμα και κατέβασμα σκάλας, καθώς και η αλλαγή από δραστηριότητες με έντονη επίπτωση στις αρθρώσεις σε άλλες πιο ήπιες πχ. κολύμπι, συμβάλλουν πολύ στην ύφεση των συμπτωμάτων. Επίσης η απώλεια βάρους, βοηθά με τη σειρά της, στην μείωση της καταπόνησης και κατά συνέπεια οδηγεί σε μείωση του πόνου και βελτίωση της λειτουργικότητας.

2)Εκγύμναση. Η εκγύμναση των μυών του ισχίου μέσω άσκησης και φυσικοθεραπείας, συμβάλλει τόσο στη μείωση του πόνου όσο και στην διατήρηση του εύρους κίνησης.

3)Φαρμακευτική αγωγή. Η χρήση αναλγητικών και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων μπορεί να βοηθήσει αρκετά. Επιπλέον, τοπικές εγχύσεις Υαλουρονικού Οξέος, Πλάσματος Πλούσιου σε Αιμοπετάλια (PRP) ή Βλαστοκυττάρων μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα και ίσως να καθυστερήσουν την εξέλιξη της νόσου.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η Αρθρίτιδα του ισχίου χειρουργικά;                                                                

Όταν οι συντηρητικές μέθοδοι πάψουν να είναι αποτελεσματικές για τους ασθενείς, συστήνεται σε αυτούς χειρουργική θεραπεία.

Η πιο συνηθισμένη χειρουργική τεχνική είναι η Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου, όπου αφαιρούνται όλα τα κατεστραμμένα μέρη της κοτύλης και της κεφαλής του μηριαίου και αντικαθίστανται με τεχνητά εμφυτεύματα (προθέσεις) από κράματα μετάλλου και ειδικών συνθετικών υλικών, για να αποκατασταθεί η φυσιολογική λειτουργία του ισχίου.

Με τις σύγχρονες τεχνικές της Ολικής Αρθροπλαστικής Ισχίου Ελάχιστης Επεμβατικότητας, οι χειρουργικές τομές είναι σαφώς μικρότερες, και οι ασθενείς επανέρχονται ταχύτερα στην καθημερινότητά  τους και σε ήπιες αθλητικές δραστηριότητες.

 

                                                                     Αρθρίτιδα Ισχίου

Δείτε εδώ την παρουσίαση περιστατικού που υποβλήθηκε σε Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου Ελάχιστης Επεμβατικότητας και εξήλθε απο το νοσοκομείο σε λιγότερο από 24 ώρες.

Δείτε στο παράκατω βίντεο τη βάδιση ασθενούς με Οστεοαρθρίτιδα Ισχίου πριν και μετά την Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου με Πλοήγηση-Navigation:

 

Ρομποτική Αρθροπλαστική Ισχίου με το σύστημα ΜΑΚΟ

Η αντικατάσταση μιας άρθρωσης με εμφυτεύματα, με τη βοήθεια ρομποτικού βραχίονα, έχει τεράστια πλεονεκτήματα στη θεραπεία ασθενών που πάσχουν από αρθρίτιδα. Ο ρομποτικός βραχίονας δεν επιτρέπει κανένα περιθώριο λάθους και καμία παρέκκλιση από τον αρχικό σχεδιασμό, αφαιρώντας με ακρίβεια που αγγίζει το ένα δέκατο του χιλιοστού το φθαρμένο τμήμα του οστού και βοηθώντας στην άριστη τοποθέτηση των εμφυτευμάτων. Κατά συνέπεια, η αποτελεσματικότητα είναι εγγυημένη και η μακροβιότητα των εμφυτευμάτων αναμένεται να ξεπερνά τα 15 με 20 έτη, στις επεμβάσεις αρθροπλαστικών ισχίου και γόνατος, ενώ το ακόμη πιο σπουδαίο είναι πως οι ασθενείς περπατούν άμεσα και επιστρέφουν στην καθημερινότητά τους τις επόμενες ημέρες μετά την επέμβαση".

Πριν από κάθε επέμβαση ρομποτικής αρθροπλαστικής, πραγματοποιείται ειδική αξονική τομογραφία πολύ υψηλής ανάλυσης. Γίνεται, λοιπόν, ο προεγχειρητικός σχεδιασμός με βάση την τρισδιάστατη ανατομία και τις ιδιαιτερότητες του ασθενούς. Η επιλογή των υλικών αλλά και η θέση που θα τοποθετηθούν καθορίζεται από το χειρουργό με ακρίβεια, με τη βοήθεια ενός ειδικού προγράμματος στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Στη Ρομποτική Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο χειρουργός έχει στη διάθεσή του μετρήσεις και 3D ανασυνθέσεις της άρθρωσης του ισχίου. Ο βραχίονας κατευθύνει την προετοιμασία των οστικών επιφανειών και τον προσανατολισμό των εμφυτευμάτων, ώστε να εξασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Παρακολουθήστε στο παρακάτω βίντεο πως πραγματοποιείται μια Ρομποτική Αρθροπλαστική Ισχίου με το σύστημα ΜΑΚΟ:

 

Κοινοποιήστε:


Διαβάστε επίσης