Αρθροσκόπηση Ώμου

Αρθροσκόπηση Ώμου

Αρθροσκόπηση Ώμου


Αρθροσκόπηση Ώμου

Τι είναι η Αρθροσκόπηση Ώμου;

Η Αρθροσκόπηση είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιούν εξειδικευμένοι Ορθοπεδικοί Χειρουργοί για να κάνουν επισκόπηση στο εσωτερικό της άρθρωσης αλλά και διάγνωση και διόρθωση του προβλήματος την ίδια στιγμή. Η λέξη προέρχεται από δύο αρχαίες ελληνικές λέξεις: αρθροσκόπηση < αρχαία ελληνική ἄρθρον (άρθρωση)+ σκοπέω (εξετάζω) και σημαίνει κοιτώ μέσα στην άρθρωση. 

 Η αρθροσκόπηση ώμου αποτελεί σήμερα την λιγότερο επεμβατική μέθοδο, που προσφέρει διάγνωση και αντιμετώπιση ταυτόχρονα σε πολλές παθήσεις του ώμου. Μέσω 3-4 τομών στο δέρμα μήκους λιγότερο του 1 εκατοστού, ο χειρουργός εισάγει στον ώμο μια πολύ μικρή κάμερα που λέγεται αρθροσκόπιο και η εικόνα του εσωτερικού της άρθρωσης μεταφέρεται σε μια οθόνη με μεγέθυνση και εξαιρετική ανάλυση (πλεον 4Κ). Με αυτό τον τρόπο εντοπίζουμε τις ανατομικές βλάβες που υπάρχουν στον ώμο και με την βοήθεια  μικροσκοπικών ειδικών αρθροσκοπικών εργαλείων διορθώνουμε τις βλάβες αυτές και δίνουμε λύση στα προβλήματα του ασθενούς.

Επειδή το αρθροσκόπιο και τα αρθροσκοπικά εργαλεία είναι ιδιαίτερα λεπτά πραγματοποιούμε πολύ μικρές τομές στο δέρμα και τραυματίζουμε ελάχιστα τους μυς και τους γύρω ιστούς σε σχέση με τις ανοιχτές χειρουργικές επεμβάσεις που απαιτούν μεγάλες τομές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα λιγότερο πόνο για τον ασθενή και μειώνει το διάστημα της ανάρρωσης και επιστροφής στις αγαπημένες του δραστηριότητες. Η αρθροσκόπηση πραγματοποιείται από τη δεκαετία του 1970 και έχει κάνει τη διάγνωση, τη θεραπεία και την ανάρρωση ευκολότερη και ταχύτερη. Εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς τόσο σε επίπεδο εξοπλισμού και υλικών αλλά και σε επίπεδο χειρουργικών τεχνικών.

Ανατομία της άρθρωσης του Ώμου 

Ο ώμος είναι μια περίπλοκη άρθρωση και έχει το μεγαλύτερο εύρος κίνησης από οποιαδήποτε άλλη άρθρωση στο ανθρώπινο σώμα γεγονός που την κάνει να είναι ταυτόχρονα και η πιο ασταθής (εξαρθρώνεται εύκολα). Σχηματίζεται από 3 οστά: το οστό του άνω άκρου του χεριού (βραχιόνιο), την ωμοπλάτη και την κλείδα. Είναι μια άρθρωση τύπου σφαίρας και κυπελλίου. Συγκεκριμένα η κεφάλη του βραχιονίου (σφαίρα) αρθρώνεται με μια κοίλη επιφάνεια της ωμοπλάτης που ονομάζεται ωμογλήνη (κυπέλλιο). Ένας λείος και ολισθηρός ιστός  που λέγεται αρθρικός χόνδρος καλύπτει τις επιφάνειες της σφαίρας και του κυπελλίου που έρχονται σε επαφή μεταξύ τους ώστε το ένα οστό να ολισθαίνει πάνω στο άλλο χωρίς τριβή. Η ωμογλήνη περιβάλλεται από ένα σκληρό δαχτυλίδι ινώδους ιστού που λέγεται επιχείλιος χόνδρος και αυξάνει τη σταθερότητα της άρθρωσης του ώμου. 

Αρθροσκόπηση Ώμου          Αρθροσκόπηση Ώμου

Η άρθρωση περιβάλλεται από ένα συνδετικό ιστό που σχηματίζει τον αρθρικό θύλακο. Ο θύλακος αυτός σχηματίζει σε κάποια σημεία παχύτερες δέσμες που αποτελούν τους συνδέσμους και κρατούν την άρθρωση ενωμένη. Το εσωτερικό περίβλημα του θυλάκου είναι ο αρθρικός υμένας και παράγει το αρθρικό υγρό που λιπαίνει την άρθρωση.

Το τενόντιο πέταλο του ώμου αποτελείται από 4 τένοντες : τον υπερακανθιο , τον υπακάνθιο, τον υποπλάτιο και τον ελάσσονα στρογγύλο οι οποίοι σχηματίζουν ένα ενιαίο πέταλο τενόντων που περιβάλλει την κεφαλή του βραχιονίου. Η κύρια λειτουργία του τενοντίου πετάλου είναι να παρέχει δυναμική σταθερότητα, επικεντρώνοντας την κεφαλή του βραχιονίου στην ωμογλήνη και με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η ομαλή κίνηση στην άρθρωση του ώμου.

Ο ορογόνος θύλακος που βρίσκεται κάτω από το ακρώμιο και πάνω από το τενόντιο πέταλο βοηθά τους τένοντες να ολισθαίνουν ομαλά κατά την κίνηση του χεριού

 

Σε ποιές παθήσεις έχει ένδειξη η Αρθροσκόπηση του Ώμου;

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός που είναι εξειδικευμένος στις παθήσεις του ώμου μπορεί να σας προτείνει Αρθροσκόπηση ώμου αν έχετε μια επώδυνη πάθηση που δεν ανταποκρίνεται στις μη χειρουργικές θεραπείες. Οι μη χειρουργικές θεραπείες περιλαμβάνουν την ανάπαυση, τη φυσικοθεραπεία, την αγωγή με αντιφλεγμονώδη και τις εγχύσεις κατά περίπτωση με σκοπό να μειωθεί η φλεγμονή η οποία προκαλεί οίδημα, πόνο, δυσκαμψία στην περιοχή του ώμου.

Τραυματισμοί, υπερβολική χρήση, εξαρτώμενη απο την ηλικία φθορά και ρήξη είναι συνήθως οι υπεύθυνοι των περισσότερων προβλημάτων του ώμου. Η Αρθροσκόπηση του ώμου μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο σε παθήσεις που βλάπτουν το τενόντιο πέταλο του ώμου, τον επιχείλιο χόνδρο, τον αρθρικό χόνδρο και τους υπόλοιπους μαλακούς ιστούς που περιβάλλον την άρθρωση. Συγκεκριμένα οι συχνότερες παθήσεις είναι:

- Το Eξάρθρημα & η Αστάθεια της άρθρωσης ώμου 

- Οι Ρήξεις των Τενόντων του Στροφικού Πετάλου του Ώμου 

- Η Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα του Υπερακανθίου 

- Συμφυτική Θυλακίτιδα ή Παγωμένος Ώμος

- Ρήξη Άνω Επιχειλίου Χόνδρου ή Βλάβη SLAP

- Σύνδρομο Υπακρωμιακής Πρόσκρουσης

Λιγότερο συχνές παθήσεις όπως η απελευθέρωση νεύρων όπως του υπερπλατίου, η οστεοσύνθεση καταγμάτων καθώς και η αφαίρεση κύστεων μπορούν επίσης να πραγματοποιήθούν με αρθροσκόπηση.

Έτσι μπορούμε να αποκαταστήσουμε μια ρήξη στους τένοντες του ώμου αρθροσκοπικά, ράβοντας το σημείο της ρήξης με ειδικές άγκυρες ραμμάτων. Να θεραπεύσουμε την αστάθεια του ώμου, το να βγάζει δηλαδή ο ασθενής τον ώμο του, κάνοντας συρραφή στον επιχείλιο χόνδρο της ωμογλήνης. Να αφαιρέσουμε τις επασβεστώσεις του υπερακανθίου και να αποκαταστήσουμε τον εκφυλισμένο τένοντα σε ασθενείς που υποφέρουν από συχνές κρίσεις ασβεστοποιού τενοντίτιδας και  να επαναφέρουμε το πλήρες εύρος κίνησης σε ασθενείς με παγωμένο ώμο.

Η αρθροπλάστική του ώμου και κάποιες οστεοσυνθέσεις καταγμάτων απαιτούν ανοικτές χειρουργικές επεμβάσεις.

Ποιά προετοιμασία χρειάζεται μια Αρθροσκόπηση Ώμου;

Προεγχειρητικός Έλεγχος

Οι ασθενείς υποβάλλονται σε προεγχειρητικό έλεγχο συνήθως την ίδια μέρα πριν την επέμβαση ή λίγες ημέρες πριν, με σκοπό να γίνουν οι απαιτούμενες εξετάσεις για να εντοπιστούν πιθανά προβλήματα υγείας, ώστε η επέμβαση να πραγματοποιηθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια. Ο προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει τη λήψη του ιστορικού του ασθενούς για φάρμακα και συνυπάρχουσες παθήσεις, γενικές εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και ηλεκτροκαρδιογράφημα. Αν έχετε κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας πιθανόν να απαιτηθούν περισσότερες εξετάσεις. Τέλος ενημερώνεστε για τις λεπτομέρειες της διαδικασίας και το χρονοδιάγραμμα της αποκατάστασης.

Κοινωνικός προγραμματισμός

Θα μπορείτε να κινητοποιηθείτε άμεσα μετά την Αρθροσκόπηση με τη βοήθεια ένος φακέλου ανάρτησης του ώμου σας για τις πρώτες μέρες. Θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε άμεσα το χέρι σας για τα απλές κινήσεις και ασκήσεις ειδικά στον αγκώνα, τον καρπό και τα δάκτυλα. Έτσι ίσως χρειαστείτε βοήθεια σε κάποιες πιο απαιτητικές δραστηριότητες, όπως μαγείρεμα, ψώνια, μπάνιο, δουλειές του σπιτιού. Έτσι στην περίπτωση που ζείτε μόνος ή μόνη, καλό θα είναι να προγραμματίσετε βοήθεια από κάποιον στο σπίτι.

Η Αρθροσκόπησή σας

Η ημέρα της εισαγωγής σας στο νοσοκομείο είναι η ημέρα που θα κάνετε τον προεγχειρητικό έλεγχο αλλά και την Αρθροσκόπηση. Πρέπει να είστε πεινασμένος και διψασμένος κατά την εισαγωγή σας και να έχετε ήδη προμηθευτεί ένα φάκελο ανάρτησης άνω άκρου. Αν είστε γενικά υγιής κάνετε όλη τη διαδικασία σαν εξωτερικός ασθενής, δε χρειάζεται δηλαδή να διανυχτερεύσετε στο νοσοκομείο.

Μορφές Αναισθησίας

Η ομάδα των αναισθησιολόγων μας και η χειρουργική ομάδα μας, σας υποδέχονται στο χειρουργείο. Εξετάζεστε πριν το χειρουργείο και αφού σας ρωτήσουμε ποιός είναι ο πάσχων ώμος το σημειώνουμε με μαρκαδόρο. Οι πιο συχνές μορφές αναισθησίας είναι η γενική αναισθησία και κατά περίπτωση οι νευρικοί αποκλεισμοί (όπου ο ασθενής είναι υπό μέθη και μουδιασμένος στο πάσχον άκρο). Η ομάδα των αναισθησιολόγων μας καθορίζει ποιά μορφή είναι η καλυτερη για εσάς.

Πόσο διαρκεί μια Αρθροσκόπηση Ώμου;

Μια Αρθροσκόπηση Ώμου μπορεί να διαρκέσει λιγότερο από μία ώρα στην αντιμετώπιση του πρώτου εξαρθρήματος του ώμου ή μιας μικρής ρήξης στο τενόντιο πέταλο, αλλά και δύο ώρες  σε περιπτώσεις μαζικών ρήξεων των τενόντων ή υποτροπιάζουσας αστάθειας.

Η επέμβαση

Ο ασθενής τοποθετείται σε πλάγια θέση και το πάσχον άκρο αποστειρώνεται, περιβάλλεται από αποστειρωμένο ιματισμό, ειδικό αρθροσκοπικό σεντόνι και τοποθετείται σε ένα μανίκι ήπιας έλξης ώστε να διατηρείται σε ελαφρά απαγωγή. Μέσω μιας τομής λιγότερο του ενός εκατοστού στο δέρμα εισάγουμε την αρθροσκοπική κάμερα. Συνεχής ροή υγρών εξασφαλίζεται στον ώμο διαμέσου του αρθροσκοπίου ώστε να βλέπουμε καθαρά και να αποφεύγουμε κάθε περίπτωση αιμορραγίας. Η εικόνα μεταφέρεται απο το αρθροσκόπιο σε μια μεγάλη όθονη ώστε να βλέπουμε τις δομές του ώμου σε μεγέθυνση και εξαιρετική ανάλυση. Γίνεται η επισκόπηση της άρθρωσης και ο εντοπισμός του προβλήματος. Μέσω διαφορετικών τομών στο δέρμα ανάλογου μήκους (0,5 εκατοστού περίπου) ο χειρουργός χρησιμοποιεί τα μικροσκοπικά ειδικά εργαλεία ώστε να απομακρύνει τους μη υγιείς ιστούς και να διορθώσει τη βλάβη. Αυτά τα εργαλεία μπορεί να είναι ξέστρα, γλύφανα, εργαλεία σύλληψης και συρραφής και πολλά άλλα. Στο τέλος της επέμβασης τοποθετείται ένα επίθεμα στην τομες του δέρματος και εφαρμόζεται ένας φάκελος ανάρτησης του άνω άκρου.

 

 

Ανάρρωση

Παραμονή στο Νοσοκομείο

Η παραμονή σας στο νοσοκομείο μετά από μια Αρθροσκόπηση είναι συνήθως 2 με 3 ώρες και έπειτα επιστρέφετε στο σπίτι σας. Θα σας δωθούν ακριβείς οδηγίες για τις ασκήσεις που θα ξεκινήσετε αμέσως μετά την αρθροσκόπηση αλλά και την ειδική φαρμακευτική αγωγή που θα πρέπει να ακολουθήσετε. Ειναί σωστό κάποιος να οδηγήσει για εσάς μέχρι το σπίτι και να παραμείνει μαζί σας για το πρώτο βράδυ.

 

Επιστροφή στο Σπίτι

Παρόλο που η ανάρρωση από την αρθροσκόπηση είναι ταχύτερη από τις ανοικτές επεμβάσεις πιθανότατα θα χρειαστειτε μερικές εβδομάδες πριν ο ώμος επιστρέψει στην πλήρη λειτουργικότητά του. Να περιμένετε λίγο πόνο και μια δυσφορία για περίπου 7 ημέρες μετά. Σε βαρύτερες βλάβες και τραυματισμούς πιθανόν να να χρειαστεί μεγαλύτερο διάστημα αποθεραπείας. Ο πάγος βοηθά στην ανακούφιση του πόνου και του οιδήματος καθώς και η ειδική φαρμακευτική αγωγή. Θα είστε ικανοί να κάνετε όλες τις απλές κινήσεις στο χέρι σας από την πρώτη ημέρα αλλά θα χρειαστεί να το αναπαύετε για κάποια διαστήματα στον ειδικό φάκελο ανάρτησης άκρου. Αν και δεν επηρεάζει την αποκατάστασή σας το να ξαπλώνετε ευθεία στο κρεβάτι σας δεν θα είναι ευχάριστο τις πρώτες ημέρες και βάζει τους ώμους σε στρες. Οι περισσότεροι προτιμούν την ημικαθιστή θέση ή καποιες πολυθρόνες ανάκλισης για τις πρώτες νύχτες.

Αποκατάσταση

Η πιστή εφαρμογή του προγράμματος αποκατάστασης έχει εξίσου σπουδαίο ρόλο με την Αρθροσκοπική επέμβαση. Ασκήσεις ενδυνάμωσης και εύρους κίνησης θα σας δωθούν από τις πρώτες ημέρες. Το πλάνο της αποκατάστασης το σχεδιάζει ο χειρουργός σας ανάλογα με την επέμβαση που υποβληθήκατε. Είναι σημαντικό να εφαρμόζεται με την επίβλεψη και την βοηθεία ενός φυσικοθεραπευτή που είναι εξειδικευμένος στην αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών. Είναι απαραίτητο να προσπαθήσετε στο πρόγραμμα αποκατάστασης ώστε να έχετε ένα απόλυτα επιτυγχυμένο αποτέλεσμα. 

Επιπλοκές

Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που υποβάλλετε σε μια αρθροσκόπηση ώμου δεν παρουσιάζει επιπλοκές. Όπως όμως σε κάθε επέμβαση υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι οι οποίοι είναι ελάχιστοι και θεραπεύσιμοι. Πιθανά προβλήματα περιλαμβάνουν την λοίμωξη, τη θρόμβωση και τον τραυματισμό των νευραγγειακών δομών. Θα σας ενημερώσει αναλυτικά ο χειρουργός σας για την πιθανότητα να συμβούν και την αντιμετώπισή τους.

Αποτέλεσμα της Αρθροσκόπησης του Ώμου

Επειδή κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, η πλήρης ανάρρωση διαφέρει για τον καθένα. Αν έχετε ένα μικρό πρόβλημα τότε η δυναμή σας θα επιστρέψει μετά από μια σύντομη περίοδο αποκατάστασης και θα μπορείτε σε λίγες ημέρες να επιστρέψετε στο γραφειο ή το σχολείο σας. Αν το πρόβλημά σας είναι μεγαλύτερο ή η εργασία σας πιο απαιτητική τότε η πλήρης αποκατάσταση απαιτεί από μερικές βδομάδες εως και 5-6 μήνες στις βαρύτερες περιπτώσεις. Ακόμα και στις πιο δύσκολες περιπτώσεις τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά αν ακολουθείται πιστά τις οδηγίες του χειρουργού σας.

Πλεονεκτήματα της Αρθροσκόπησης Ώμου

- Τα εξαιρετικά αποτελέσματα των σύγχρονων αρθροσκοπικών τεχνικών με τους ασθενείς να θεραπεύονται με την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση.

- Η ασφάλεια της επέμβασης, καθώς το ποσοστό των επιπλοκών είναι ελάχιστο και των σημαντικών επιπλοκών τείνει στο μηδέν.

- Το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

- Οι συνολικά μόλις 6-8 ώρες νοσηλείας του ασθενούς.

- Η άμεση κίνηση του ώμου και η γρήγορη επιστροφή στην καθημερινότητα του ασθενούς επιτυγχάνονται χάρη στην ελάχιστη  επεμβατικότητα  της μεθόδου και την εξατομίκευση του προγράμματος αποκατάστασης.

Κάθε ασθενής αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση και η καθοδήγηση  από τον ορθοπαιδικό με εξειδίκευση στον ώμο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση των παθήσεων του ώμου.   

                                                                   

                                                                                                                                  

Δείτε το παρακάτω βίντεο που εξηγεί τι είναι η αρθροσκόπηση και ποιές παθήσεις του ώμου, του γόνατος και των υπολοίπων αρθρώσεων αντιμετωπίζονται αρθροσκοπικά: 

                                                                    

 

Δείτε το παρακάτω βίντεο με την αρθροσκοπική αντιμετώπιση του εξαρθρήματος-αστάθειας του ώμου με  συρραφή του επιχειλίου χόνδρου και ενδαρθρική τενόδεση υπακανθίου. Arthroscopic treatment of Shoulder Dislocation(Bankart repair, Remplissage):   

                                                                     

 

 Δείτε το παρακάτω βίντεο με την αρθροσκοπική συρραφή μαζικής ρήξης τενοντίου πετάλου του ώμου με άγκυρες ραμμάτων σε διπλή σειρά:   

                                                                 

 

Δείτε το παρακάτω βίντεο με την τοποθέτηση προθέματος InSpace Balloon μετά από Αρθροσκοπική συρραφή Μαζικής Ρήξης των Τενόντων του στροφικού πετάλου του ώμου. Arthroscopic InSpace Balloon insertion following Massive Cuff tear repair: 

                                                                       

 

 

 

Δείτε το παρακάτω βίντεο με την απελευθέρωση Υπερπλατίου Νεύρου με διάνοιξη του εγκαρσίου συνδέσμου της ωμοπλάτης: 

                                                                   

  

 

Δείτε το παρακάτω βίντεο με την αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης του άνω επιχειλίου χόνδρου της ωμογλήνης, SLAP lesion: 

                                                                     

Σε περίπτωση που έχετε και άλλες ερωτήσεις, ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Αβραμίδης Γρηγόριος και το ιατρικό προσωπικό του γραφείου του, είναι διαθέσιμοι για να σας βοηθήσουν. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε για ό,τι σας απασχολεί.

Κοινοποιήστε:


Διαβάστε επίσης