Παθήσεις

/ Ώμος / Σύνδρομο Υπακρωμιακής Πρόσκρουσης

Σύνδρομο Υπακρωμιακής Πρόσκρουσης

Σύνδρομο Υπακρωμιακής Πρόσκρουσης

Η Υπακρωμιακή Πρόσκρουση είναι το πρώτο στάδιο του συνδρόμου τενοντίου πετάλου του ώμου που περιλαμβάνει ένα συνεχές φάσμα παθήσεων. Στις παθήσεις αυτές περιλαμβάνονται η πρόσκρουση και η υμενίτιδα, η μερική και η ολική ρήξη του τενοντίου πετάλου, η μαζική ρήξη του τενοντίου πετάλου και τέλος η αρθροπάθεια του ώμου.

Με τον όρο Σύνδρομο Υπακρωμιακής Πρόσκρουσης περιγράφουμε την κλινική κατάσταση κατά την οποία οι τένοντες  του στροφικού πετάλου προσκρούουν, δηλαδή έρχονται σε επαφή, με άλλες ανατομικές δομές του ώμου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ερεθισμός και συμπτώματα φλεγμονής.

 

Ποια είναι τα αίτια του συνδρόμου;

Το σύνδρομο αποτελεί την συχνότερη αιτία πόνου και δυσλειτουργίας του ώμου. Είναι αποτέλεσμα συμπίεσης των τενόντων του ώμου στην κεφαλή του βραχιονίου και του ακρωμίου.

Σημαντικό ρόλο παίζει η εκφύλιση και η ελαττωματική λειτουργία του τενοντίου πετάλου με αποτέλεσμα την προς τα πάνω μετακίνηση της κεφαλής του βραχιονίου. Τέλος, οι  ανατομικές ιδιαιτερότητες του ακρωμίου καθώς και η δυσκινησία της ωμοπλάτης σε κάποιους ασθενείς φαίνεται να προδιαθέτουν στην εμφάνιση του συνδρόμου.   

                                                                                      

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου;

Πόνος του ώμου που επιδεινώνεται με κινήσεις και δραστηριότητες πάνω από το επίπεδο της κεφαλής. Η εμφάνιση νυχτερινού πόνου συνοδεύει τις πιο σοβαρές περιπτώσεις.

 

Πως διαγιγνώσκεται το συγκεκριμένο σύνδρομο;

Η διάγνωση γίνεται μέσω  λεπτομερούς ιστορικού σε συνδυασμό με την κλινική εξέταση από ειδικό Ορθοπαιδικό με εξειδίκευση στις παθήσεις του ώμου. Επιπλέον για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση μπορεί να χρειαστούν ειδικές ακτινογραφίες και μαγνητική τομογραφία ώμου. Στον ακτινολογικό έλεγχο συνήθως φαίνεται η μείωση της απόστασης μεταξύ κεφαλής του βραχιονίου οστού και του ακρωμίου.

                                                                                     

Πως αντιμετωπίζεται το Σύνδρομο Πρόσκρουσης του Ώμου

Αρχικά η αντιμετώπιση είναι συντηρητική, και περιλαμβάνει:

  1. Χορήγηση Μη στεροειδών  Αντιφλεγμονώδων Φαρμάκων  (ΜΣΑΦ)
  2. Εγχύσεις στεροειδών στην περιοχή του ώμου.
  3. Φυσικοθεραπεία ή στοχευμένη γυμναστική  με ασκήσεις ενδυνάμωσης του ώμου.

Σε περιπτώσεις που η συντηρητική αντιμετώπιση δεν καταφέρνει να μειώσει τα συμπτώματα,  απαιτείται αρθρσκοπική αποκατάσταση (δείτε περισσότερα εδώ).

 

Δείτε το παρακάτω βίντεο με την  ακρωμιοπλαστική - διαμόρφωση δηλαδή του ακρωμίου, έτσι ώστε να είναι ευθύ- σε περιστατικό με σύνδρομο υπακρωμιακής πρόσκρουσης: 

 

 

Κοινοποιήστε: