Παθήσεις

/ Γόνατο / Αρθροσκόπηση Γόνατος

Αρθροσκόπηση Γόνατος

Αρθροσκόπηση Γόνατος

Τι είναι η Αρθροσκόπηση γόνατος ;

Η Aρθροσκόπηση γόνατος  είναι στις μέρες μας μια από τις συχνότερες ορθοπαιδικές επεμβάσεις.  Αποτελεί την πιο αξιόπιστη τεχνική για την διάγνωση και ταυτόχρονα την αντιμετώπιση των παθήσεων του γόνατος. Είναι μια ελάχιστα επεμβατική πράξη που πραγματοποιείται μέσω 2-3 πολύ μικρών  τομών, μήκους περίπου 1 εκατοστού, στην περιοχή του γόνατος. Με τη βοήθεια του αρθροσκοπίου που είναι στην ουσία μια πολύ μικρή κάμερα, βλέπουμε σε μεγέθυνση και εξαιρετική ανάλυση το εσωτερικό της άρθρωσης. Με αυτό τον τρόπο εντοπίζουμε τις ανατομικές βλάβες που υπάρχουν στο γόνατο και με την βοήθεια ειδικών αρθροσκοπικών εργαλείων διορθώνουμε τις βλάβες αυτές και δίνουμε λύση στα προβλήματα του ασθενούς.

 

Ποιες παθήσεις του γόνατος αντιμετωπίζονται με αρθροσκόπηση;

Οι συνηθέστερες παθήσεις γύρω από την άρθρωση του γόνατος, οι οποίες μπορούν να διαγνωστούν και αντιμετωπιστούν με αρθροσκόπηση είναι:

- η Ρήξη του Προσθίου Χιαστού Συνδέσμου (ΠΧΣ)

- η Ρήξη του Μηνίσκου,

- οι Χόνδρινες βλάβες της επιγονατίδας, του μηρού & της κνήμης.

- το Εξάρθρημα της επιγονατίδας

- η Ρήξη του Οπισθίου Χιαστού Συνδέσμου (ΟΧΣ)

Έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια Ρήξη Προσθίου Χιαστού Συνδέσμου κάνοντας συνδεμοπλαστική με χρήση τενόντιου μοσχεύματος από τον ίδιο τον ασθενή. Μια Ρήξη Μηνίσκου κάνοντας συρραφή σε νεότερους ασθενείς εφόσον ενδείκνυται ή αφαιρώντας το σπασμένο τμήμα του μηνίσκου. Επίσης μεγάλος αριθμός τεχνικών διόρθωσης των βλάβών του αρθρικού χόνδρου έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια.

 

Πόσο διαρκεί μια Αρθροσκόπηση γόνατος;

Η διάρκεια μιας αρθροσκοπικής επέμβασης ποικίλλει από 10-15 λεπτά για μια απλή αφαίρεση ενός σπασμένου τμήματος του μηνίσκου, μέχρι μία ώρα στις περιπτώσεις συρραφής μεγάλων μηνισκικών ρήξεων και συνδεσμοπλαστικής Προσθίου ή Οπισθίου Χιαστού Συνδέσμου.

 

Ποιες είναι τα πλεονεκτήματα της  Αρθροσκόπησης γόνατος;

- Τα εξαιρετικά αποτελέσματα των σύγχρονων αρθροσκοπικών τεχνικών με τους ασθενείς να θεραπεύονται με την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση.

- Η ασφάλεια της επέμβασης, καθώς το ποσοστό των επιπλοκών είναι ελάχιστο και των σημαντικών επιπλοκών τείνει στο μηδέν.

- Το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

- Οι συνολικά μόλις 6-8 ώρες νοσηλείας του ασθενούς.

- Η άμεση αποκατάσταση, με τους ασθενείς να επιστρέφουν άμεσα στην καθημερινότητα τους, να βαδίζουν ελεύθεροι σε λίγες μέρες & να επιστρέφουν σταδιακά στις αθλητικές τους δραστηριότητες, χωρίς  να επηρεάζουμε σημαντικά την ζωή και τη λειτουργικότητά τους.

 

                                                    

 

 

Παρακολουθήστε σχετικό βίντεο με αρθροσκοπική μερική εκτομή του έσω μηνίσκου: 

 

Παρακολουθήστε σχετικό βίντεο με διαμόρφωση δισκοειδούς έξω μηνίκου λόγω ρήξης και συρραφή του οπισθίου κέρατος του έξω μηνίσκου: 

 

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο με αρθροσκοπική συνδεσμοπλαστική του προσθίου χιαστού συνδέσμου : 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο με αρθροσκοπική συνδεσμοπλαστική προσθίου χιαστού με την τεχνική "all inside":

 

Κοινοποιήστε: