Νέα

/ Ρομποτικά υποβοηθούμενη Αρθροπλαστική Γόνατος και Ισχίου με το σύστημα ΜΑΚΟ

Jul 14

Ρομποτικά υποβοηθούμενη Αρθροπλαστική Γόνατος και Ισχίου με το σύστημα ΜΑΚΟ

Ρομποτικά υποβοηθούμενη Αρθροπλαστική Γόνατος και Ισχίου με το σύστημα ΜΑΚΟ

 

Η ρομποτικά υποβοηθούμενη αντικατάσταση της άρθρωσης του γόνατος και του ισχίου πραγματοποιειται πλέον στο Ιδιωτικό Θεραπευτήριο Υγεία με την βοήθεια του ρομποτικού βραχίονα «MAKO-STRYKER» και αποτελεί την πιο εξελιγμένη μέθοδο σχεδιασμού και πραγματοποιήσης αρθροπλαστικής που υπάρχει στη χώρα μας. Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι η μέγιστη ακρίβεια (δέκατα χιλιοστού και συγκεκριμένα 0,1mm), η εγγυημένη αποτελεσματικότητα και η μακροβιότητα των εμφυτευμάτων στις επεμβάσεις αρθροπλαστικών ισχίου και γόνατος.

Οι επεμβάσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν με το σύστημα ΜΑΚΟ είναι η Μερική Αρθροπλαστική Γόνατος (ή αρθροπλαστική ενός διαμερίσματος), η Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος και η Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου.

 

                                                           

Σε όλες τις επεμβάσεις ρομποτικής ορθοπαιδικής πραγματοποιείται πριν την επέμβαση μια ειδική τομογραφία πολύ υψηλής ανάλυσης, έτσι ώστε να υπάρχει ακριβής αποτύπωση της  ανατομίας του κάθε ατόμου και αντικατάσταση της νέας άρθρωσης σύμφωνα με τις ανατομικές ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς. Έτσι ο προεγχειρητικός σχεδιασμός γίνεται με βάση την τρισδιάστατη ανατομία του ασθενούς  και η επιλογή των υλικών αλλά και η θέση που θα τοποθετηθούν καθορίζεται  από τον χειρουργό με απόλυτη ακρίβεια με τη βοήθεια ενός ειδικού προγράμματος στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

 Στις επεμβάσεις αρθροπλαστικής γόνατος και ισχίου, η ακρίβεια δεκάτων χιλιοστού στη αφαίρεση του φθαρμένου οστού και η απόλυτα ακριβής τοποθέτηση των εμφυτευμάτων γίνονται με τη βοήθεια του ρομποτικού βραχίονα ο οποίος δεν επιτρέπει κανένα περιθώριο λάθους. Επιπλέον οι διεγχειρητικές μέτρησεις και οι 3D ανασυνθέσεις μέσω ειδικών προγραμμάτων στον υπολογιστή του ρομποτικού συστήματος,  δίνουν ένα εξαιρετικό χειρουργικό αποτέλεσμα ως προς την κινηματική, την αποκατάσταση και την ανατομικότητα της άρθρωσης.

Επίσης, η ακριβής τοποθέτηση της νέας άρθρωσης με το ΜΑΚΟ αναμένεται ότι θα αυξάνει σε μεγάλο βαθμό τη διάρκεια των εμφυτεύσιμων υλικών, πέραν των 10-15 χρόνων που ισχύει μέχρι σήμερα, ενώ οι ασθενείς περπατούν το αργότερο σε 24 ώρες μετά την επέμβαση.

 

                                                         

Ρομποτικά υποβοηθούμενη Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος.Οστεοτομία με το ρομποτικό βραχίονα MAKO. (Φωτογραφία από το προσωπικό αρχείο του Ιατρού).

 

Όσον αφορά στις επεμβάσεις αρθροπλαστικής γόνατος του ενός διαμερίσματος με το ρομποτικό σύστημα ΜΑΚΟ, αντικαθίσταται μόνο το κατεστραμμένο τμήμα της άρθρωσης, διατηρώντας το υπόλοιπο τμήμα  του γόνατος απολύτως φυσιολογικό.  Με αυτόν τον τρόπο δεν επηρεάζεται η φυσιολογική κινηματική της άρθρωσης, ελαχιστοποιείται η απώλεια αίματος και η αποκατάσταση είναι αξιοσημείωτα ταχύτερη. Ο ασθενής δεν χρειάζεται να παραμένει στο νοσοκομείο παραμόνο λίγες ώρες μετεγχειρητικά. Η επέμβαση αυτού του τύπου είναι κατάλληλη για νεότερους πάσχοντες από αρθρίτιδα, αλλά και μεγαλύτερους ασθενείς ή βαρέως πάσχοντες που έχουν αρθρίτιδα μόνο του ενός διαμερίσματος του γόνατος, προκειμένου να προληφθεί η εξέλιξη της αρθρίτιδας και η φθορά ολόκληρης της άρθρωσης.

 

                                     

 

Στις επεμβάσεις ολικής αντικατάστασης γόνατος παρότι η επέμβαση μοιάζει με την κλασική αρθροπλαστική, στην πράξη είναι μια εντελώς διαφορετική ως προς την ακρίβεια της εκτέλεσης της αντικατάστασης της άρθρωσης, καθώς λαμβάνεται υπόψη η συνδεσμική σταθερότητα και η κινητικότητα, χωρίς να υπάρχουν περιθώρια λάθους, έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι απόλυτα ακριβές και άριστο.

                                                                                                                                    

 

Παράλληλα, η ρομποτικά υποβοηθούμενη αντικατάσταση του ισχίου είναι εξαιρετικά επιτυχής, καθότι κατά τη διάρκεια της επέμβασης ο χειρουργός μπορεί να έχει διαθέσιμες πληροφορίες για όλες τις παραμέτρους της επέμβασης. Τόσο στην προετοιμασία των οστικών επιφανειών, όσο και στον προσανατολισμό των εμφυτευμάτων ώστε να προσαρμόσει διεγχειρητικά ό,τι απαιτείται προκειμένου να εξασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

 

                  

 

Δείτε την σχετική δημοσίευση στην επίσημη ιστοσελιδά του Ιδιωτικού Θεραπευτηρίου Υγεία:

https://www.hygeia.gr/press-release/ygeia-megisti-akriveia-kai-apotelesmatikotita-stis-epemvaseis-gonatos-kai-ischioy-me-to-rompotiko-systima-mako-2018-to-monadiko-stin-ellada/ 

Δείτε την επίσημη ιστοσελίδα τoυ ρομποτικού βραχίονα MAKO:

https://www.stryker.com/us/en/joint-replacement/systems/mako-robotic-arm-assisted-surgery.html

Κοινοποιήστε: