Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου

Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου

Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου


Η Oλική Αρθροπλαστική Ισχίου είναι η θεραπεία εκλογής όταν η άρθρωση του ισχίου έχει καταστραφεί από αρθρίτιδα ή τραυματισμό και οι μη χειρουργικές θεραπείες όπως τα φάρμακα, οι εγχύσεις και η φυσικοθεραπεία δεν είναι πλέον αποτελεσματικές. Η Ολική Αρθροπλαστική είναι μία ασφαλής και αποτελεσματική επέμβαση που ανακουφίζει από τον πόνο, επαναφέρει τη φυσιολογική βάδιση και επιτρέπει στον ασθενή να επιστρέψει στις δραστηριότητές του.

                                                                          ολική αρθροπλαστική ισχίου, προθέσεις ισχίο, Αβραμιδης Γρηγοριος

Εικόνα με μεταλλικά εμφυτεύματα προθέσεων που αντικαθιστούν την κατεστραμμένη άρθρωση σε μια Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου.

 

Το 1947 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου. Από τότε η εξέλιξη των χειρουργικών υλικών, εξοπλισμών και τεχνικών είναι αλματώδης ώστε σήμερα να την καθιστά ως μία από τις πλέον επιτυχημένες επεμβάσεις στην ιατρική. Επιπλέον ο συνδυασμός της ρομποτικής επιστήμης και της εξέλιξης της χειρουργικής τεχνικής σε ελάχιστα επεμβατική, έχει φέρει πραγματική επανάσταση στην Αρθροπλαστική του Ισχίου.

 

Αν έχετε ήδη αποφασίσει να υποβληθείτε σε μια Αρθροπλαστική Ισχίου, είτε απλά διερευνάτε τις θεραπευτικές επιλογές σας, αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε περισσότερα για αυτή τη θαυμαστή επέμβαση.


 

ΑΝΑΤΟΜΙΑ
Το ισχίο είναι μια σφαιροειδής άρθρωση και σχηματίζεται από την κεφαλή του μηριαίου οστού και την κοτύλη, η οποία βρίσκεται στην λεκάνη. Η περιοχή του ισχίου περιλαμβάνει μόνο δύο οστά, όμως περιλαμβάνει πλήθoς  συνδέσμων, νευρών και μυών. Είναι μια άρθρωση με μεγάλη κινητικότητα, η οποία υφίσταται μεγάλες μηχανικές φορτίσεις που ποικίλουν ανάλογα με τη στάση του σκέλους αλλά και  την κίνηση του. Tέλος αποτελεί την κύρια σύνδεση μεταξύ των οστών των κάτω άκρων με τη λεκάνη και τον σκελετό του κορμού.

                                                                   ανατομία ισχίου, αβραμίδης γρηγόριος , ολική αρθροπλαστική ισχίου,

Φυσιολογική ανατομία ισχίου. Στο υγιές ισχίο αυτές οι δομές συνεργάζονται αρμονικά για να εξασφαλίσουν ομαλή και φυσιολογική λειτουργία και κίνηση.

 

Φυσιολογικά όλα αυτά τα στοιχεία δουλεύουν σε αρμονία. Όμως παθήσεις και τραυματισμοί μπορούν να διαταράξουν αυτήν την αρμονία και να οδηγήσουν σε πόνο, μυϊκή αδυναμία και μειωμένη λειτουργικότητα της άρθρωσης του ισχίου.



ΑΙΤΙΑ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ

Η κυριότερη αιτία χρόνιου πόνου και ανικανότητας του ισχίου, είναι η αρθρίτιδα.

                                                                 Ολική αρθροπλαστική ισχίου, αρθρίτιδα ισχίου, αβραμίδης γρηγόριος

Η οστεοαρθρίτιδα συχνά έχει σαν αποτελεσμα να τρίβετε οστό με οστό.  Αριστερά: Φυσιολογική άρθρωση ισχίου.  Δεξιά: Άρθρωση ισχίου με φθορά λόγω αρθρίτιδας.

 

Αν και υπάρχουν πολλοί τύποι αρθρίτιδας οι συχνότεροι είναι:

 • Οστεοαρθρίτιδα. Είναι η εξαρτώμενη από την ηλικία φθορά του χόνδρου. Συνήθως συμβαίνει σε ασθενείς πάνω από 50 ετών. Ο χόνδρος γίνεται μαλακός, φθείρεται, σπάζει και τα οστά τρίβονται μεταξύ τους προκαλώντας πόνο και δυσκαμψία.
 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα. Είναι μια πάθηση στην οποία ο αρθρικός υμένας φλεγμαίνει και γίνεται παχύς. Αυτή η χρόνια φλεγμονή μπορεί να καταστρέψει τον αρθρικό χόνδρο προκαλώντας πόνο και δυσκαμψία. Είναι ο συχνότερος τύπος από μια ομάδα παθήσεων που λέγονται φλεγμονώδεις αρθρίτιδες.
 • Μετατραυματική αρθρίτιδα. Μπορεί να ακολουθήσει ενα σοβαρό τραυματισμό του ισχίου. Κάταγμα ή κακώσεις στην άρθρωση του ισχίου μπορούν να οδηγήσουν με τον χρόνο σε φθορά του χόνδρου,  προκαλώντας πόνο και περιορισμό της λειτουργικότητας του ισχίου.

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ

Η αντικατάσταση του ισχίου ή Αρθροπλαστική είναι στην ουσία η αντικατάσταση των αρθρικών επιφανειών των οστών. Τα βασικά στάδια είναι τα ακόλουθα:

 1. Προετοιμασία των οστών. Οι φθαρμένες αρθρικές επιφάνειες στα άκρα των οστών της κεφαλής του μηριαίου και της κοτύλης αφαιρούνται μαζί με μικρό μέρος του υποκείμενου οστού.
 2. Τοποθέτηση των προθέσεων (εμφυτευμάτων). Ο χόνδρος και το οστό που έχει αφαιρεθεί αντικαθίστανται απο μεταλλικά υλικά που ξαναδημιουργούν την επιφάνεια της άρθρωσης. Κάποια εμφυτεύματα του ισχίου έχουν σχεδιαστεί για να εφαρμόζονται με τη χρήση ειδικού ορθοπαιδικού τσιμέντου, το οποίο δρα σαν σταθεροποιητής μεταξύ της πρόθεσης και του οστού του ασθενούς. Υπάρχουν όμως και προθέσεις που τοποθετούνται απευθείας πάνω στο οστό του ασθενούς, χωρίς να παρεμβάλλεται τσιμέντο. Τέτοιες προθέσεις προάγουν την ανάπτυξη του οστού, έτσι ώστε αυτό να εισχωρήσει σε μικρές πορώδεις εσοχές της πρόθεσης, παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο μακροχρόνια σταθερότητα.
 3. Τοποθέτηση του πολυαιθυλενίου και ειδικής μηριαίας κεφαλής. Ανάμεσα στις προθέσεις του μηρού και της κοτύλης παρεμβάλλεται ένα πολύ ισχυρό πλαστικό ενδιάμεσο, το πολυαιθυλένιο, το οποιό δημιουργεί μια λεία ολισθαίνουσα επιφάνεια επαφής, καθώς και μια ειδική μηριαία κεφαλή που μπορεί να είναι μεταλλική ή κεραμική. 

 

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Στην ελάχιστα επεμβατική αρθροπλαστική ισχίου, η χειρουργική τεχνική είναι παρόμοια με την κλασική, με την διαφορά ότι υπάρχει μικρότερος τραυματισμός των μαλακών ιστών που περιβάλλουν το ισχίο. Τα τεχνητά εμφυτεύματα που χρησιμοποιούνται είναι τα ίδια με αυτά που χρησιμοποιούνται για την συμβατική Αρθροπλαστική Ισχίου. Ωστόσο, χρησιμοποιούνται ειδικά σχεδιασμένα χειρουργικά εργαλεία για την προετοιμασία της κοτύλης και της κεφαλής του μηριαίου οστού  καθώς και την ορθή τοποθέτηση των εμφυτευμάτων.
Με την τεχνική αυτή πραγματοποιείται μια τομή περίπου 10 εκατοστών, ώστε να αποφευχθούν οι σημαντικοί τραυματισμοί των ιστών. 


Τα πλεονεκτήματα της Αρθροπλαστικής Ισχίου Ελάχιστης Επεμβατικότητας

 • Μικρότερη τομή δέρματος - Αποφυγή δύσμορφων μετεγχειρητικών ουλών.
 • Αποφυγή μεγάλου τραυματισμού των μυών.
 •  Άμεση ανάκτηση της κίνησης του ισχίου δεδομένου του ελάχιστου τραυματισμού.
 • Ελάχιστος πόνος μετεγχειρητικά
 • Ελάχιστη απώλεια αίματος
 • Ελάχιστος κίνδυνος εξαρθρήματος του ισχίου
 • Μειωμένος χρόνος νοσηλείας (Συνήθως μία ημέρα)
 • Γρηγορότερη αποκατάσταση. Η βάδιση του ασθενούς μπορεί να ξεκινήσει την ίδια μέρα με το χειρουργείο, ενώ η επαναφορά στις καθημερινές δραστηριότητες είναι πιο γρήγορη.

 

Η ελάχιστα επεμβατική ολική αντικατάσταση ισχίου  δεν είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς. Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός θα προβεί σε ενδελεχή αξιολόγηση και θα εξετάσει διάφορους παράγοντες πριν να αποφασίσει ότι η διαδικασία είναι μια επιλογή για εσάς.

 

Οι υποψήφιοι για αυτή την τεχνική είναι οι νεότεροι, λεπτότεροι, πιο υγιείς και πιο πρόθυμοι ασθενείς να συμμετάσχουν στη διαδικασία αποκατάστασης, σε σύγκριση με τους ασθενείς που υποβάλλονται στην συμβατική χειρουργική επέμβαση.

 

Η ελάχιστα επεμβατική ολική αντικατάσταση ισχίου είναι λιγότερο κατάλληλη για ασθενείς που έχουν σημαντική παραμόρφωση της άρθρωσης του ισχίου, που είναι υπέρβαροι ή που έχουν ήδη υποβληθεί σε άλλες χειρουργικές επεμβάσεις ισχίου.

 


 

ΕINAI H OΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΕΣΑΣ;


Η απόφαση για μια επέμβαση Ολικής Αρθροπλαστικής πρέπει να είναι κοινή απο τον ασθενή, το περιβάλλον του ασθενούς και τον θεράποντα ιατρό. Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός κάνοντας μια λεπτομερή εξέταση εκτιμά αν ο ασθενής μπορεί να επωφεληθεί από μια Αρθροπλαστική Ισχίου.

 

Πότε μια επέμβαση Αρθροπλαστικής έχει ένδειξη;

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός συνιστά μια Αρθροπλαστική Ισχίου. Οι ασθενείς που συχνά επωφελούνται από μια τέτοια επέμβαση έχουν:

 • Σοβαρό πόνο στο ισχίο ή/και δυσκαμψία που  περιορίζει τις καθημερινές δραστηριότητες, περιλαμβάνοντας το περπάτημα, το ανέβασμα σκάλας και το κάθισμα σε καρέκλα. Συχνά οι ασθενείς χρειάζονται κάποιο βοήθημα πχ. μπαστούνι.
 • Σημαντικό ή σοβαρό πόνο ηρεμίας και ανάπαυσης κατά τη μέρα ή και τη νύχτα.
 • Χρόνια φλεγμονή που δεν ανταποκρίνεται στην ανάπαυση και τη φαρμακευτική αγωγή.
 • Αποτυχία βελτίωσης με άλλες θεραπείες, φάρμακα, εγχύσεις και φυσικοθεραπειες.

                                                                  
Ποιοί είναι υποψήφιοι για χειρουργείο;

Δεν υπάρχουν απόλυτοι περιορισμοί ηλικίας ή βάρους για μια επέμβαση Ολικής Αρθροπλαστικής Ισχίου.
Η ένδειξη για το χειρουργείο βασίζεται στον πόνο και την ανικανότητα που παρουσιάζει ο ασθενής και όχι στην ηλικία του ασθενούς.

Οι περισσότεροι ασθενείς που υποβάλλονται σε μια Αρθροπλαστική Ισχίου είναι μεταξύ 50 και 80 ετών, αλλά κάθε περίπτωση κρίνεται από τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό ξεχωριστά. Η Ολική Αρθροπλαστική εφαρμόζεται με επιτυχία σε ολες τις ηλικίες από ασθενείς με Νεανική ή Μετατραυματική αρθρίτιδα μέχρι πολύ ηλικιωμένους με εκφυλιστική αρθρίτιδα.


Αξιολόγηση από τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό.

Η αξιολόγηση περιλαμβάνει τις εξής παραμέτρους: 

 • Τη γενική κατάσταση υγείας του ασθενούς, τη συννοσηρότητα, τη χρήση φαρμάκων καθώς και το επίπεδο πόνου και λειτουργικότητας.
 • Τη φυσική εξέταση του ασθενούς. Με άλλα λόγια, ο έλεγχος της κίνησης του ισχίου και της δύναμης του.
 • Τις ακτινογραφίες του ισχίου. Υπάρχουν ειδικές λήψεις αναλογα με την περίπτωση που βοηθούν να καθοριστεί η έκταση της βλάβης και της παραμόρφωσης.
 • Άλλα τεστ όπως εξετάσεις αίματος ή πιο ειδικές απεικονιστικές εξετάσεις, όπως αξονική ή μαγνητική τομογραφία, οι οποίες απαιτούνται κάποιες φορές.

 

Ο Ορθοπαιδικός συγκεντρώνει όλα αυτά τα αποτελέσματα και συζητά με τον ασθενή κατά πόσο η Ολική Αρθροπλαστική είναι η καλύτερη μέθοδος για να ανακουφίσει τον πόνο και να βελτιώσει τη λειτουργικότητα του ασθενούς. Επίσης άλλες θεραπευτικές επιλογές, όπως φάρμακα, εγχύσεις, φυσικοθεραπεία και άλλες επεμβάσεις συζητούνται.
Επιπλεόν ο Ορθοπαιδικός εξηγεί τους πιθανούς κινδύνους και τις επιπλοκές μιας Αρθροπλαστικής που σχετίζονται με την επέμβαση ή προκύπτουν με τα χρόνια.

                                                         


 

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΝΤΑΣ ΝΑ  ΥΠΟΒΛΗΘΕΙΤΕ ΣΕ ΜΙΑ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ

 

Ρεαλιστικές προσδοκίες

Ενας σημαντικός παράγοντας στην οριστική απόφαση να κάνετε μια Αρθροπλαστικη Ισχίου ειναι να κατανοήσετε τι μπορεί να κάνει αυτή η επέμβαση και τι όχι. Σχεδόν 100% των ανθρώπων μετά απο μια αντικατάσταση ισχίου εμφανίζουν δραματική μείωση στον πόνο του ισχίου και σημαντική βελτίωση στην ικανότητα να πραγματοποιούν τις κοινές καθημερινές δραστηριότητες. 

Με την φυσιολογική χρήση και δραστηριότητα σε κάθε Αρθροπλαστική Ισχίου ξεκινά να φθείρετε το πλαστικό ενδιάμεσο, πολυαιθυλένιο στην πορεία των ετών. Πολύ έντονη δραστηριότητα ή μεγάλο σωματικό βάρος μπορεί να επιταχύνει αυτή τη φθορά και να χαλαρώσει πιο γρήγορα μια Ολική Αρθροπλαστική. Ετσί ειναι καλό να αποφεύγετε δραστηριότητες και αθλήματα που έχουν έντονους κραδασμούς και πρόσκρουση.


Ρεαλιστικές δραστηριότητες μετά απο μια Ολική Αρθροπλαστική είναι η κολύμβηση, το ποδήλατο, το απεριόριστο περπάτημα, η πεζοπορία,το χαλαρό τρέξιμο, η οδήγηση, ο χορός και άλλα σπορ με μικρούς κραδασμούς.


Ωστόσο η πρόοδος της τεχνολογίας έχει βοηθήσει στην βελτίωση των υλικών αυτών, ώστε να είναι ακόμα ισχυρότερα και να αντέχουν για περισσότερα χρόνια και σε μεγαλύτερα επίπεδα δραστηριότητας. Συμπερασματικά, ασθενείς που είναι νέοι και  δραστήριοι μπορούν να ωφεληθούν από νέες τεχνολογίες, καθώς η πιθανότητα της φθοράς του εμφυτεύματος μειώνεται σημαντικα και με αυτό τον τρόπο, η Ολικη Αρθροπλαστική σας μπορεί να αντέξει για πολλά χρόνια.

 

                                                               


 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ


Προεγχειρητικός Έλεγχος

Οι ασθενείς υποβάλλονται πάντα σε προεγχειρητικό έλεγχο μερικές μέρες πριν την επέμβαση, με σκοπό να γίνουν οι απαιτούμενες εξετάσεις, να ελεγχθεί ο ασθενής για πιθανα προβλήματα υγείας, ώστε η επέμβαση να πραγματοποιηθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια. Ο προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει τη λήψη του ιστορικού του ασθενούς για φάρμακα και συνυπάρχουσες παθήσεις, γενικές εξετάσεις αίματος, έλεγχο και διασταύρωση της ομάδας αιματος, ακτινογραφίες θώρακος και ισχίου, ηλεκτροκαρδιογράφημα, εκτίμηση από ειδικό καρδιολόγο και αναισθησιολογική εκτίμηση. Τέλος ο ασθενής ενημερώνεται για τις λεπτομέρειες της διαδικασίας και το χρονοδιάγραμμα της αποκατάστασης.


Κοινωνικός προγραμματισμός


Αν και θα μπορείτε να κινητοποιηθείτε άμεσα μετά το χειρουργείο με τη βοήθεια περιπατητήρα ή βακτηριών (πατερίτσες), θα χρειαστείτε πιθανότατα βοήθεια για τις πρώτες εβδομάδες σε κάποιες καθημερινες δραστηριότητες, όπως μαγείρεμα, ψώνια, μπάνιο, δουλειές του σπιτιού. Έτσι στην περίπτωση που ζείτε μόνος ή μόνη, καλό θα είναι να προγραμματίσετε βοήθεια από κάποιον στο σπίτι.


Προετοιμασία χώρου


Καλό είναι να εξασφαλίσετε την άνετη μετακίνησή σας στο χωρο μέσα και γύρω από το σπίτι σας, διαμορφώνοντας τις συνθήκες ώστε να κινείστε άνετα ειδικά τις πρωτες ημέρες.


Το χειρουργείο σας

Η ημέρα της εισαγωγής σας στο νοσοκομείο είναι συνήθως η ημέρα του χειρουργείου.


Μορφές Αναισθησίας

Η ομάδα των αναισθησιολόγων μας και η χειρουργική ομάδα μας, σας υποδέχονται στο χειρουργείο. Εξετάζεστε πριν το χειρουργείο και αφού σας ρωτήσουμε ποιό είναι το πάσχον ισχίο το σημειώνουμε με μαρκαδόρο. Οι πιο συχνές μορφές αναισθησίας είναι η ραχιαία ή επισκληρίδιος αναισθησία και κατά περίπτωση οι νευρικοί αποκλεισμοί (όπου ο ασθενής είναι υπό μέθη και μουδιασμένος από την μέση και κάτω) καθώς και η γενική αναισθησία. Η ομάδα των αναισθησιολόγων μας καθορίζει ποιά μορφή είναι η καλυτερη για εσάς.

 

Η επέμβαση

Η διάρκεια της επέμβασης είναι 1-1.5 ώρες. Το πάσχον τμήμα της κοτύλης διαμορφώνεται έτσι ώστε η πρόθεση να προσαρμοστεί με ακρίβεια. Το άνω τμήμα του μηρού  διαμορφώνεται επίσης και αντικαθίσταται από τη μεταλλική πρόθεση. Ανάμεσα στα δύο προθέματα εισάγεται το ειδικό πλαστικό (πολυαιθυλένιο) και η ειδική μηριαία κεφαλή, μεταλλική ή κεραμική. Στο τέλος της επέμβασης τοποθετείται ένα επίθεμα στην τομή του δέρματος.
Αμέσως μετά το περας της επέμβασης πραγματοποιείται ακτινολογικός έλεγχος ώστε να ελέγξουμε την τοποθέτηση της πρόθεσης του ισχίου.


Παραμονή στο Νοσοκομείο

Η παραμονή σας στο νοσοκομείο μετά από μια αρθροπλαστική ισχίου  είναι συνήθως μόνο μία  ημέρα 



ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΑΝΑΡΡΩΣΗ

 

Έλεγχος μετεγχειρητικού πόνου

Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα μετά από μία αρθροπλαστική ισχίου και είναι μέρος της διαδικασίας επούλωσης. Μπορεί να μετριαστεί με πολλούς τρόπους, από αντλίες πόνου, χορήγηση αναλγητικών, αντιφλεγμονωδών και οπιοειδών φαρμάκων. Μάλιστα  συνήθως μειώνεται σημαντικά μετά το πέρας της 2ης-3ης μετεγχειρητικής ημέρας.
Με τις νέες τεχνικές και τα πρωτόκολλα ταχείας αποκατάστασης που χρησιμοποιούμε ο μετεγχειρητικός πόνος σας είναι ελάχιστος και εύκολα αντιμετωπίσιμος με φάρμακα από το στόμα κατά την έξοδο σας από το νοσοκομείο.

 

Πρόληψη θρόμβωσης και αιματολογικός έλεγχος


Την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα θα πρέπει γίνουν κάποιες εξετάσεις αίματος προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα επίπεδα αίματος δεν παρουσιάζουν κάποια σημαντική μεταβολή. Σπανια απαιτείται μετάγγιση αίματος και συμβαίνει σε οσους ασθενείς έχουν χαμηλό αιματοκρίτη πριν την επέμβαση. Ειδικές αντλίες μάλαξης ποδιών, κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης και αντιπηκτικές ενέσεις, χρησιμοποιούνται για να μειωθεί ο κίνδυνος σχηματισμού θρόμβου στα πόδια.


Φυσικοθεραπεία και αποκατάσταση


Κινητοποιείστε άμεσα μετεγχειρητικά εφόσον έχει παρέλθει η αναισθησία και έχει επιστρέψει η δύναμη στα πόδια σας με τη βοήθεια περιπατητήρα ή βακτηριών. Οι φυσικοθεραπευτές θα σας εκπαιδεύσουν ώστε να περπατήσετε αμεσως μετά την επέμβαση και θα σας μάθουν ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών λεκάνης ισχίων  και ασκήσεις ανάκτησης της πλήρους κινησης του ισχίου σας ώστε να επιστρέψετε γρήγορα στις καθημερινες σας δραστηριότητες. Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείτε το πρόγραμμα άσκησης και να λαμβάνετε τις απαιτούμενες προφυλάξεις για τη νέα σας άρθρωση.

Η επιστροφή στην εργασία συνήθως πραγματοποιείται μετά το πέρας 4 με 12 εβδομάδων, ωστόσο σε περιπτώσεις βαριάς χειρωνακτικής εργασίας, ενδεχομένως να χρειαστεί μεγαλύτερο διάστημα. Εντός τριών μηνών μπορείτε να συμμετέχετε σε αθλητικές δραστηριότητες χαμηλών φορτίσεων όπως golf, bowling, ποδηλασία και κολύμπι. 


 


ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Η απόλυτη επιτυχία μιας επέμβασης εξαρτάται κατά πολύ από το πόσο ακολουθείτε τις οδηγίες του Χειρουργού σας τις πρώτες εβδομάδες μετά την επέμβαση.


Περιποίηση τραύματος


Τα εσωτερικά ράμματα που έχετε είναι απορροφήσιμα και δεν αφαιρούνται. Αποφεύγετε να βρέχεται το τραύμα σας και ειναι  πολύ σημαντικό να το διατηρείται καθαρό. Καλύπτουμε το τραύμα μεχρί να μην είναι ευαίσθητο από την επαφή με τα ρούχα μας η τις ελαστικές κάλτσες.


Διατροφή


Μια ήπια ελάττωση της όρεξης είναι αναμενόμενη τις πρωτες εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Μια ισορροπημένη πρωτεΐνικη διατροφή βοηθά στην επούλωση του τραύματος και την επαναφορά της μυικής δύναμης.

 

Δραστηριότητα


Η άσκηση είναι απαραίτητο στοιχείο της αποκατάστασης στο σπίτι, ειδικά τις πρώτες εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Ο φυσικοθεραπευτής σε επικοινωνία με τον Χειρουργό σας θα σας βοηθήσει να εκπαιδευτείτε σε αυτές τις πρώτες ασκήσεις. Θα μπορείτε να αρχίσετε ξανά τις περισσοτερες φυσιολογικές δραστηριότητες της καθημερινής σας ζωής εντός 3-6 εβδομάδων από το χειρουργείο σας. Κάποιος πόνος με τη δραστηριότητα και τη νύχτα είναι συνηθισμένο φαινόμενο για αρκετές εβδομαδες μετά το χειρουργείο.

Το πρόγραμμα δραστηριότητάς σας θα πρεπεί να περιλαμβάνει:

 • Ενα πρόγραμμα περπατήματος βαθμιαία αυξανόμενο, πρώτα μεσα στο σπίτι και μετά εκτός.
 • Έναρξη των φυσιολογικών δραστηριοτήτων στο σπίτι, όπως κάθισμα, ορθοστάτηση και άνοδος σκάλας.
 • Ειδικές ασκήσεις αρκετές φορές την ημέρα ώστε να επανέλθει η κίνηση και η δύναμη του ισχίου σας. Θα ήταν προτιμότερο να έχετε τον Φυσικοθεραπευτή σας στο σπίτι αρχικά και έπειτα στο κέντρο Φυσικοθεραπειας για τις πρώτες εβδομάδες.
 • Τέλος οι περισσότεροι άνθρωποι επιστρέφουν στην οδήγηση περίπου 4-6 εβδομάδες μετά το χειρουργείο.

 

                      Αβραμίδης Γρηγόριος  Αβραμίδης Γρηγόριος

Αριστερά: Ακτινογραφία λεκάνης ισχίων με οστεοαρθρίτιδα δεξιού ισχίου. Δεξιά: Ακτινογραφία λεκάνης ισχίων μετά από Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου. (προσωπικό αρχείο Αβραμίδη Π. Γρηγορίου).

 


 

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Η πλειοψηφία των ασθενών που υποβάλλονται σε αρθροπλαστική ισχίου δεν εμφανίζουν επιπλοκές. Σχεδόν το 100% αυτών είναι ιδιαιτέρως χαρούμενοι με την αρθροπλαστική και το τελικό αποτέλεσμα της επέμβασης. Επιπλοκές μπορεί να παρουσιαστούν ως αποτέλεσμα της αναισθησίας ή ως επακόλουθο της υποβολής του ασθενούς σε ένα μεγάλο χειρουργείο. Το ποσοστό επιπλοκών μετά από μια Αρθροπλαστική ισχίου είναι χαμηλό. Σοβαρές επιπλοκές όπως λοίμωξη, θρόμβωση συμβαίνουν σε παρα πολύ χαμηλό ποσοστό των ασθενών. Ακομή σοβαρότερες επιπλοκές όπως καρδιακή προσβολή και αγγεικό επεισόδιο είναι πολύ σπάνιες. Αν και ασυνήθιστες οι επιπλοκές, όταν συμβούν μπορεί να παρατείνουν ή να περιορίσουν την πλήρη ανάρρωση.

 

Αποφύγετε προβλήματα μετά το Χειρουργείο

- Πρόληψη φλεβικής θρόμβωσης. Ακολουθείτε τις οδηγίες του Χειρουργού σας προσεκτικά για να μειωθεί ο κίνδυνος του σχηματισμού θρόμβων αίματος τις πρώτες εβδομάδες της ανάρρωσής σας. Η αντιπηκτική αγωγή συνηθως με τη μορφή ενέσεων ξεκινά στο νοσοκομείο και συνεχίζεται 20-30 ημέρες μετά την επέμβαση.

- Ειδοποιείται αμέσως τον γιατρό σας αν εμφανίσετε κάποια από το παρακατω σημεία πιθανής θρόμβωσης:

 • Αυξανομενος πόνος στη γάμπα σας.
 • Ευαισθησία ή έντονη ερυθρότητα στην περιοχή του ισχίου.
 • Αυξανόμενο οίδημα στη γάμπα τον αστράγαλο και το πόδι σας.
 • Πιθανά σημεία πνευμονικής εμβολής. Συμβαίνει όταν ένας θρόμβος μετακινείται στους πνεύμονες σας (πολύ σπάνιο να συμβεί)
 • Ξαφνικά δυσκολία αναπνοής
 • Ξαφνικός πόνος στο στήθος
 • Εντοπισμένος πόνος στο στήθος με βήχα

 

-Πρόληψη λοίμωξης. Μια κοινή αιτία λοίμωξης που ακολουθεί την Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου είναι από μικρόβια που μπαίνουν στην κυκλοφορια του αίματος κατά τη διάρκεια οδοντιατρικών επεμβάσεων, ουρολοιμώξεων ή λοιμώξεων δέρματος. Αυτά τα μικρόβια μπορεί να εγκατασταθούν γύρω από την Ολική Αρθροπλαστική σας και να προκαλέσουν λοίμωξη. Μετά την αντικατάσταση του ισχίου, οι ασθενείς με παράγοντες κινδύνου ισως χρειαστεί να λαμβάνουν αντιβιοτικά πρίν από μια οδοντιατρική επέμβαση περιλαμβονομένων και των καθαρισμών, ή μετά από οποιαδήποτε επέμβαση που μπορεί να επιτρέψει στα βακτήρια να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Ο Ορθοπαιδικός σας θα σας κατευθύνει σχετικά με το θέμα.


-Πιθανά σημεία λοίμωξης. Ειδοποιείται αμέσως τον γιατρό σας αν αναπτύξετε κάποιο από τα ακόλουθα σημεία που δηλώνουν πιθανή λοίμωξη γύρω από την Αρθροπλαστική σας:

 • Πυρετός που επιμένει (υψηλότερος από 38°C).
 • Ρίγος που σας κάνει να κινείστε.
 • Αυξανόμενη ερυθρότητα, ευαισθησία και οίδημα γύρω από την τομή σας.
 • Έκκροη υγρού από την τομή σας.
 • Αυξανόμενος πόνος κατά την δραστηριότητα και την ανάπαυση.

-Αποφύγετε τις πτώσεις. Μια πτώση τις πρώτες εβδομάδες μετά το χειρουργείο μπορεί να προκαλέσει ζημια στο ισχίο σας και να χρειαστεί μια νέα επέμβαση. Τα σκαλιά ειναι ιδιαίτερα επικίνδυνα μέχρι το ισχίο να είναι δυνατό και ευκίνητο. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται βακτηρίες, περιπατητήρα τύπου "π", μπαστούνι, χειρολαβές ή να έχετε κάποιον να σας βοηθά μέχρι να βελτιώσετε την ισορροπία, την ευλυγισία και τη δύναμή σας.
Ο Χειρουργός σας και ο Φυσικοθεραπευτης σας θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε για πόσο χρειάζεστε βοήθεια μετά το χειρουργείο σας και πότε μπορείτε με ασφάλεια να κινείστε ανεξάρτητα.


 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ


Γιατί το Νεο σας Ισχίο είναι διαφορετικό


Η βελτίωση της κινησης του ισχίου και η εξαφάνιση του πόνου είναι ο στόχος της Ολικής Αρθροπλαστικής Ισχίου. Οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν κάποιο μούδιασμα γύρω από την τομή του δέρματος. Πιθανόν επίσης να νιώθετε κάποια δυσκαμψία ειδικά σε δραστηριότητες με έντονο λύγισμα. Οι περισσότεροι επίσης νιώθουν κάποιες ενοχλήσεις το πρώτο διάστημα μετά από έντονη δρατηριότητα. Αυτό είναι φυσιολογικό. Ελαττώνονται και εξαφανίζονται με τον καιρό και οι περισσότεροι τις βρίσκουν ανεκτές όταν τις συγκρίνουν με το πόνο και τον περιορισμό που είχαν στην λειτουργικότητά τους πριν το χειρουργείο.


Προστατέψτε την Αρθροπλαστική σας

Μετά την επέμβαση σιγουρευτείτε οτι τηρείτε τα ακόλουθα:

 • Συμμετέχετε σε ελαφρά προγράμματα ασκήσεων για να διατηρείτε τη δύναμη και τη κινητικότητα στο ισχίο σας.
 • Έχετε πάρει τις απαραίτητες προφυλάξεις ώστε να αποφύγετε πτώσεις και τραυματισμούς.
 • Γνωστοποιήστε στον οδοντίατρό σας οτι έχετε μια Αρθροπλαστική Ισχίου. Μιλήστε με τον Χειρουργό σας για το πότε χρειάζεται να πάρετε αντιβιοτική προφύλαξη.
 • Επισκέπτεστε  τον Ορθοπαιδικό σας περιοδικά για τη καθορισμένη επανεξέταση και τις ακτινογραφίες σας, συνήθως μια φορά το έτος.

 

Παρατείνετε τη Ζωή της Αρθροπλαστικής σας

Η ολική αρθροπλαστική έχει με το πέρασμα των ετών τον κίνδυνο φθοράς ή χαλάρωσης ιδίως σε νέους ασθενείς με πολύ έντονη δραστηριότητα. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να χρειαστεί νέα επέμβαση που λέγεται αναθεώρηση ολικής αρθοπλαστικής.  Γενικά η διάρκεια ζωής μιας Αρθροπλαστικής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες:

 1. Χειρουργική τεχνική
 2. Υλικά που θα χρησιμοποιηθούν και ακριβής τοποθέτηση τους
 3. Ηλικία και δραστηριότητα ασθενούς

Στις μέρες μας, περισσότερο από το 90% των σύγχρονων Ολικών Αρθροπλαστικών Ισχίου λειτουργούν καλά ακόμα και μετά από 15-20 χρόνια από το χειρουργείο.
Ακολουθώντας τις οδηγίες του Ορθοπαιδικού Χειρουργού σας μετά το χειρουργείο, προστατεύοντας την Αρθροπλαστική σας και την γενική σας υγεία ειναι τα σημαντικοτερα που εχετε να κάνετε ώστε να συνεισφέρετε στην τελική επιτυχία του χειρουργείου σας.

 

Τα Οφέλη της Αρθροπλαστικής Ισχίου

Η πλειοψηφία των ασθενών μετά από την Αρθροπλαστική Ισχίου έχει :

 • Εξάλειψη ή σημαντική μείωση του πόνου στο περιοχή του ισχίου στην ηρεμία, στην κίνηση και κατά τη διάρκεια του ύπνου.
 • Βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς
 • Ελάττωση και διακοπή χρήσης αναλγητικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
 • Επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες και σε αθλήματα χαμηλών απαιτήσεων
 • Βελτίωση στη δύναμη του ποδιού σαν αποτέλεσμα της επιστροφής σε υψηλότερα επίπεδα δραστηριότητας
 • Προσδοκίες για πολλά έτη επιβίωσης της Αρθροπλαστικής σας.

 

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΑΚΟ

                                                             MAKO ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ. ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης ο χειρουργός έχει στη διάθεσή του μετρήσεις και 3D ανασυνθέσεις της άρθρωσης του ισχίου μέσω υπολογιστή. Ο βραχίονας κατευθύνει την προετοιμασία των οστικών επιφανειών και τον προσανατολισμό των εμφυτευμάτων, ώστε να προσαρμοστούν τέλεια και να εξασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

 

                                                                          Ρομποτική Αρθροπλαστική Ισχίου 

       Αβραμίδης Γρηγόριος     Ρομποτική Αρθροπλαστική Ισχίου

3D Ανασύνθεση της άρθρωσης του ισχίου μέσω ειδικού προγράμματος στον υπολογιστή επιτρέπει τον άριστο προεγχειρητικό σχεδιασμό. Ο ρομποτικός βραχίονας βοήθα στην εκτέλεση του σχεδιασμού με απόλυτη ακρίβεια. Τα περιθώρια λάθους ελαχιστοποιούνται και τείνουν στο μηδέν.

 

Παρακολουθήστε στο επόμενο βίντεο πως πραγματοποιείται μια Αρθροπλαστική Ισχίου με το Ρομποτικό βραχίονα ΜΑΚΟ (βίντεο στην αγγλική γλώσσα & ελληνικοί υπότιτλοι): 

 

                                                            

                                                                      
 


 

Δείτε το παρακάτω βίντεο με την προεγχειρητική και άμεσα μετεγχειρητική βάδιση ασθενούς ο οποίος υποβλήθηκε σε Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου με Πλοήγηση-Νavigation και ακολούθησε πρωτόκολλο ταχείας αποκατάστασης με συνολική διάρκεια νοσηλείας 24 ώρες. Ο ασθενής  έπασχε από βαριά αρθρίτιδα δεξιού ισχίου με σημαντικό περιορισμό της δραστηριότητας και διαρκώς αυξανόμενο πόνο:

Σε περίπτωση που έχετε και άλλες ερωτήσεις, ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Αβραμίδης Γρηγόριος και το ιατρικό προσωπικό του γραφείου του, είναι διαθέσιμοι για να σας βοηθήσουν. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε για ό,τι σας απασχολεί.

                                                             

 

 

Κοινοποιήστε: